Steve blev frisk från sin 20-åriga depression – med hjälp av psykedeliska svampar

Uppdaterad
Publicerad

Steve Shorney led av depression i drygt 20 års tid, men hans tillstånd förbättrades drastiskt när han fick terapi tillsammans med höga doser av ämnet psilocybin som återfinns i magiska svampar.  

– Det har tagit mig ifrån en plats av mörk förtvivlan, säger Steve.

Hundratals miljoner människor lider av depression världen över, och forskare undersöker nu om psykedelisk terapi kan vara en effektiv behandling.

Steve Shorney är en av de som deltagit i en klinisk prövning vid Imperial Collage i London. 60 personer deltog där hälften fick traditionella antidepressiva läkemedel och den andra hälften psilocybin, den verksamma substansen i så kallad magisk svamp.

För Steve blev behandlingen med psilocybin vägen ut ur en lång tids depression.

– En behandling med psilocybin är lika bra som tio år av psykoterapi, menar Steve.

Kan bygga på önsketänkande

Alla är dock inte lika entusiastiska. Psykadelika-forskare från Nya Zealand menar att det är svårt att ha fungerade placebogrupper eftersom man så tydligt känner av att man har fått den aktiva substansen. Resultaten skulle alltså kunna vara ett önsketänkande från patienten mer än att de hallucinogena svamparna faktiskt gör skillnad.

Det som talar emot att allt bara är en placeboeffekt är att magnetkamerabilder visar på förändringar i hjärnan – också många veckor efter den psykedeliska terapin.

Mer om framstegen inom den psykedeliska vetenskapen ser du i ”Frisk av magiska svampar” på Vetenskapens värld måndag den 25 april klockan 20:00 i SVT2 eller på  SVTplay.

Om magiska svampar:

Psilocybin är den aktiva substansen i så kallade magiska svampar.  

Psilocybin omvandlas i kroppen till ämnet psilocin. När det stimulerar 5HTA2-receptorn i hjärnan uppstår hallucinationer.  

Toppslätsskivlingen som växer i Sverige innehåller psilocybin, men det finns även i andra svampar och växter.  

Magiska svampar är narkotikaklassade i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.