Under 2022 gick företagsledningen för Gudrun Sjödén igenom en kris efter ett granskande reportage i Expressen. Arbetsmiljön bedömdes brista och flera anställda vittnade om rasism.
Gudrun Sjödén har även anklagats för kulturell appropriering när det gäller klädernas design och katalogernas utformning, vilket betyder att de exploaterar eller anammar särdrag från en annan kultur.
Anställda håller med om kritiken
När kritikstormen rasade i Sverige tillbringade Gudrun Sjödén en del tid i New York och besökte även företagets butik i staden. D’Ella Lee och Kasey Grazette, som arbetar i butiken, håller med om mycket av den kritik som framfördes i Sverige och passade på att framföra sina synpunkter till Gudrun Sjödén under hennes besök.
Bland annat saknar de modeller med mörkare hud i den vid tillfället aktuella katalogen och tycker att klädernas utseende lånar för mycket från andra kulturer.
– Jag tycker inte att hon är rasist, men jag tycker att hon okänslig när det handlar om ras, säger Kasey Grazette i ”Persona non grata”.
– Jag har vänner och familj som höjer ögonbrynen när jag visar gamla kataloger med afrikanska eller asiatiska mönster. Det där är inte svenskt! Och jag bara: ”Jag vet...” säger D’Ella Lee.
”Småaktig kritik”
Gudrun Sjödén har tidigare avfärdat kritik om kulturell appropriering. I ”Persona non grata” kallar hon den för ”småaktig” och ”intolerant”.
– Det är ju en avvägningsfråga när man kopierar och när man låter sig inspireras. Och jag ansåg ju att jag hade låtit mig inspireras av den här kulturen och jag hade inte kopierat, anser jag i alla fall, säger Gudrun Sjödén i programmet.
Se Persona non grata – Gudrun Sjödén på SVT Play eller den 1/6 klockan 20:00 i SVT2.