En hand plockar upp en krispig kaka från en silverfärgad tallrik, där det även finns en liten skål med en krämig dip. I bakgrunden syns flera olika sorters godsaker som är vackert presenterade på ett rödvitrutigt bord. Små skyltar beskriver de olika delikatesserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Långbro värdshus har minskar matsvinnet genom att analysera vad som inte går åt på julbordet. Skyltar i restaurangen påminner även gästerna om att tänka till: ”Reaktionerna är lite blandade” Foto: SVT

Så minskar du matsvinnet under julhelgen

Publicerad

Fyra av tio upplever att de slänger mer mat under julen jämfört med resten av året, enligt en enkät från Livsmedelsverket.
Sill, lax och skinka är det som främst hamnar i soporna.

– Det är viktigt att planera och tänka igenom om man verkligen behöver alla de där rätterna, säger Karin Fritz, matsvinnexpert på Livsmedelsverket.

Trots att det kan svida i plånboken under jultider, går mycket av maten vi handlar till spillo. 43 procent uppger att de slänger mer mat under julen, jämfört med resten av året.

Samtidigt uppger ungefär lika många att de slängde lika mycket mat, eller mindre, jämfört med tidigare julfiranden.

Matsvinnet måste halveras fram till 2030 om Sverige ska nå det globala hållbarhetsmålet som FN har tagit fram. Trots att hushållen slänger mindre och mindre mat, står de fortfarande för den största andelen av det totala matsvinnet, enligt Naturvårdsverket.

– Det är positivt att många svarar att man slänger mindre mat, det visar att det finns en medvetenhet och kunskap som är viktigt, säger Karin Fritz.

Brister när det gäller planering

En tredjedel uppger att de har planerat sina inköp i förväg, samtidigt är den främsta anledningen till att maten hamnar i soporna, att man har handlat för mycket.

Karin Fritz tipsar om att ställa fram lite mat i taget, ta undan den i tid – samt kontrollera hur maten förvaras på bästa sätt.

– Det är ju svårt att uppskatta hur mycket alla äter, men vet man med sig att man brukar slänga mat, skulle jag säga att man kan dra ner på mängderna.

Tröttnar på att äta julmat

Att man tagit för mycket på tallriken, eller helt enkelt tröttnat på julmat, är en större anledning till matsvinn bland yngre, medan äldre i större utsträckning uppger att maten slängs för att den har blivit dålig.

– Om man har fyra grader i kylskåpet håller maten i en vecka. Man behöver inte heller äta julmat fyra gånger samma vecka, frys in den så får maten ännu längre liv.

Så gjordes undersökningen

Totalt har 2267 personer i åldersgruppen 18-79 år deltagit i undersökningen. Datainsamlingen har gjorts i form av webbpaneler av Origo Group på uppdrag av Livsmedelsverket.

Här kan du läsa undersökningen i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.