Tvådelad bild. Till vänster matvaror som dumpstrat. Till höger Andreas Jakobsson i en stor container.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dumpstraren Andreas Jakobsson i videon: ”Har nästan bara ätit mat från soporna”. Foto: Bilder från Youtube/@Dumpstringslyx, Patrik Lundin

Matsvinnet minskar – ändå slänger svenskarna mat för 14 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Matsvinnet minskar – ändå slänger svenska hushåll ätbar mat för 14 miljarder kronor per år, visar en sammanställning från Livsmedelsverket.

– Det som gjorde mig förvånad är att det slängs så mycket fin mat, säger Andreas Jakobsson, som lever helt på svinn som andra kastat.

I snitt slänger varje svensk ätbar mat för 1 330 kronor varje år, enligt Livsmedelsverkets sammanställning,

Myndigheten har kombinera data från Naturvårdsverket, Livsmedelsverkets matkorgsundersökning, analyser av hushållens sopor samt prisuppgifter från dagligvaruhandeln.

För en familj på fyra blir det cirka 5 300 kronor per år. Bara det som slängs i sopkorgen motsvarar runt 140 måltider, visar Livsmedelsverket uträkning.

– Att slänga mat är att slänga pengar. Du kan sluta genom mer kunskap om maten och det är egentligen inget du behöver göra avkall på, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Frukt, grönt och bröd

Frukt, grönsaker och bröd är de livsmedel som oftast slängs i onödan. Även kött och fisk står för en stor del av svinnet, enligt Livsmedelsverket.

– Kunskapen om hur länge mat håller som du lagar själv är ganska låg. Många tror att det handlar om några dagar, men du kan ha den upp till en vecka om du har kallt i kylen, säger Karin Fritz.

Varorna vi vaskar mest, helt enkelt häller ut, är kaffe, te men även mejeriprodukter.

Enligt Karin Fritz finns det några knep för att minska svinnet. Det första är att se till att temperaturen i kylen ligger på fyra grader. Mat håller längre i en kall kyl.

Det andra handlar om planeringen och att veta vad du redan har hemma.

Det tredje är att förstå datummärkningen och se skillnaden på bäst före eller sista förbrukningsdag.

– Bäst före betyder att producenten garanterar att livsmedlet har vissa egenskaper – utseende, lukt och smak – men efter det kan kvalitén förändras men det handlar inte om säkerhet, Titta, lukta och smaka.

Äter kastad mat

Journalisten och författaren Andreas Jakobsson har gjort matsvinn till en livsstil. Han ägnar sig åt så kallad dumpstring – att ta hand om sånt som andra kastat.

Det började med att han följde med en kompis för elva år sedan.

– Jag förväntade mig ruttna tomater och bruna bananer, men 90 procent av maten var fin.

Dumpstring befinner sig i en juridisk gråzon. Enligt Andreas Jakobsson har det aldrig prövats rättsligt när någon tagit mat ur ett öppet sopkärl.

Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.