Jörgen Westman, butikschef, står framför frysdisken och håller upp en karré som en gång var färsk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det dåligt att lägga det färska köttet i frysen? Starta klippet för att höra butikschefen Jörgen Westman svara. Foto: Emelie Skoog/SVT

Kylvaror läggs i frysen – butiken tvingas slänga mat för 50 000 kronor varje år

Uppdaterad
Publicerad

Färskt kött bland den frysta kycklingen och ost på rishyllan. I en matbutik i centrala Halmstad tvingas man varje dag slänga mat eftersom kunderna inte lagt tillbaka varorna på rätt plats när de ångrat sig.

Varför är det dåligt att lägga det färska köttet i frysen? Häng med till matbutiken i centrala Halmstad och se hur mycket mat som kunderna lägger på fel plats.

Jörgen Westman tror att alla butiker, stora som små, har problem med att kunderna inte lägger tillbaka maten på rätt plats. Resultatet blir ett onödigt matsvinn och en kostnad för butikerna.

Köttvaror fördärvas

Felplacerad pasta, ris och andra torrvaror kan personalen ställa tillbaka där de ska vara, men det är betydligt svårare med kylvarorna – även om de lagts ner i en frys av en kund.

– Man tänker inte på att köttet fördärvas. Kyl som kyl, frys som frys, det är nog det man tänker, säger butikschefen Jörgen Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.