Utbytet mellan ländernas kriminalvårdare startade 2018 och är en del av ett internationellt forskningssamarbete. Syftet är att förstå vad en mer human och rehabiliterande kriminalvård kan medföra för konsekvenser.
– Den huvudsakliga frågan är om grundläggande principer och värderingar i skandinavisk kriminalvård går att applicera i en amerikansk kontext, säger forskaren Synøve Andersen vid Oslos univeristet.
“Inte fokus på hämnd”
Under sin vistelse besöker de amerikanska kriminalvårdarna bland annat det norska högsäkerhetsfängelset Halden. Här har de intagna tillgång till egna kök, äter måltider tillsammans med personalen och arbetar i en träslöjdsverkstad.
– I Norge är det accepterat i samhället att vi ska arbeta med rehabilitering. Det är inte fokus på hämnd för att du begått en kriminell handling, säger fängelsedirektören Are Høidal.
Fängelsedirektören: “Dags för reform”
SCI Chesters dåvarande fängelsedirektör Marirosa Lamas har jobbat inom den amerikanska kriminalvården sedan 1990-talet och är övertygad om att hårdare straff inte fungerar. Hon vill reformera mot ett mer humant och rehabiliteringsfokuserat system, och projektet Little Scandinavia är en del av det.
Amerikanska kriminalvårdaren kritisk
Men kriminalvårdaren Tyler Karasinski är skeptisk till att samma möjligheter skulle kunna ges till fångarna i USA. Skillnaderna mellan länderna är helt enkelt för stora, menar han, och radar upp flera faktorer som skiljer sig:
– Proportionen i antal mellan intagna och kriminalvårdare, ekonomi, befolkning, kultur.
Se hur olika norska respektive amerikanska kriminalvårdare visar att de skulle bemöta en våldsam intagen i klippet ovan – och se första avsnittet av den prisade dokumentärserien Fängelseexperimentet Little Scandinavia på SVT Play, eller kommande tisdagar 21:00 i SVT1.