Foto: TT/montage

Hård debatt om skattepolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets ledare Jan Björklund och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt möttes i kväll i en debatt om skattepolitiken.

Den blev en hård debatt, där Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hävdade att de borgerligas skattepolitik har skapat ett hårdare klassamhälle, medan Folkpartiets Jan Björklund tvärtom menade att alla har fått det bättre.

– Jag tycker att det gör lite ont. Jag tror många svenskar känner innerst inne att jämlika samhällen är bättre. Man har högre tillit, det är lättare att bekämpa kriminalitet och barn får samma chans i skolan. Hela den här perioden av borgerligt styre har vi gått åt andra hållet. Det är de som har fyra bilar framför villan som har vunnit, sade en märkbart tagen Sjöstedt.

Fokus ekonomi

Björklund: Farligt att beskatta bort framgångsrika människor

Björklund menar tvärtom att Sverige är ett av världens mest jämlika samhällen, både vad det gäller inkomstfördelning och att skola och sjukvård betalas av skattepengar.

– Men det som har orsakat de här skillnaderna är ju att förmögenhetsskatten avskaffades på 1990-talet. Och jag menar att det var väldigt motiverat att göra det. Ikea är inte längre svenskt, utan holländskt. Förmögenhetsskatten drev framgångsrika människor ur Sverige. Vi som blir kvar kanske blir lite mer jämlika om man har en sådan skatt, men Sverige blir ju fattigare om man beskattar bort framgångrika människor, sade Jan Björklund.

”Det händer något med tilliten”

Sjöstedt höll med om att det är viktigt med framgångsrika företag. Men inte på bekostnad av de som har det svårt.

– Det som sker nu är att de som redan har får så oändligt mycket mer samtidigt som de som har allra minst har det kanske svårare i dag än vad de hade förut. Och då händer någonting med tilliten i ett samhälle.

Tvärtom, menar Björklund: Alla har fått det bättre i Sverige sedan 1990-talet.

– De med höga inkomster har blivit rikare, men de fattiga har också blivit rikare. Och det beror ju på att vi har en väldigt snabb ekonomisk utveckling. Sverige går ju ut ur finanskrisen som västvärldens kanske starkaste ekonomi. Trots finanskrisen har alla grupper fått det bättre. Sjuksköterskan som gärna vill ha det ännu bättre har fått en hel månadslön i sänkt skatt varje år på grund av jobbskatteavdragen, säger Björklund.

Två skilda världar

Verklighetsbeskrivningen går helt i sär när det gäller utvecklingen i Sverige de senaste årtiondena.

– OECD:s statistik är kristallklar. Det finns knappt ett land i hela västvärlden där klyftorna har ökat så mycket som i Sverige när du har varit ansvarig. Du har skapat ett hårdare klassamhälle. Medan den ensamstående mamman knappt har fått någonting har miljonärerna fått allt. Får ni fortsätta så här så kommer det svenska samhället att spricka mitt itu, sade Sjöstedt, och menade att regeringens politik också har bidragit till att öka skillnaderna också mellan könen.

– När ni sänker skatten för de rikaste sänker ni skatten för männen. De som tjänar mycket är män. Samtidigt gör ni det sämre för de som är långtidssjukskrivna, och de är kvinnor. Ni har ökat klasskillnaderna mellan man och kvinna, sade Sjöstedt.

”Viktigare för V att bekämpa rikedom”

Jan Björklund kontrar med att säga att eftersom det går bättre för Sverige så blir det mer pengar till välfärden.

– Men för er är det ju viktigare att bekämpa rikedom än att bekämpa fattigdom, sade Björklund.

Sjöstedt menar att alliansen har en felaktig teori som går ut på att bara miljonärerna får det bättre så ska det sippra ner till de som har mindre.

– Men det stämmer inte. All modern forskning visar att det enda som sker när du ger mer till de som redan har är att de blir rikare.

Björklund kontrade med en sista attack på Vänsterpartiets skattepolitik.

– Du tror att höjda skatter ska ska skapa mer jämlikhet, men i verkligheten kommer det att att driva företag ut ur Sverige, och vi blir ett fattigare land, sade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet