En reporter intervjuar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s avslöjande från 2023. Foto: Samy Dahlman

Hård Ivo-kritik mot läkaren som massmedicinerade ME-sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som SVT granskat för medicineringen av patienter med trötthetssyndrom får nu hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Ivo slår fast att vården inte har bedrivits enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

När SVT började granska den privata Ameliekliniken hade cirka 300 patienter vänt sig dit med postvirala trötthetssyndrom som ME och postcovid.

Enligt Socialstyrelsen finns det ingen medicin som botar, och därför ska patienterna behandlas genom symtomlindring. Men på Ameliekliniken fick patienterna en lång rad mediciner under lång tid, bland annat Valganciclovir som annars ges till aids-patienter med ögoninfektion.

Läkare varnade

När SVT granskade kliniken och dess läkare Jonas Axelsson varnade andra läkare för medicineringen:

– Man använder läkemedel som kan vara livsfarliga, sa Christer Lidman, överläkare och specialistläkare i infektionssjukdomar vid mottagningen för postinfektiösa sjukdomar på Karolinska Huddinge.

De allra flesta patienter var dock nöjda med behandlingen de fick, trots att SVT:s granskning visade att många beskrev biverkningar i slutna Facebookgrupper.

Men två patienter anmälde kliniken till Ivo, vilket tidningen ETC var först med att rapportera. Patienterna som anmälde hade fått ett stort antal mediciner under lång tid, mått dåligt och sedan konstaterat att de fått fel diagnos av läkaren.

Den professor i infektionsmedicin som konsulterats av Ivo inför besluten om ärendena bedömer att vård och utredning ”uppvisar synnerligen allvarliga brister”, och kallar hanteringen av möjliga biverkningar ”vårdslös och bristfällig”.

Ivo konstaterar i sitt beslut att Jonas Axelsson har ställt diagnoser utan tillräckligt underlag, skrivit ut stora mängder läkemedel utan att ta hänsyn till eventuella biverkningar och utan att läkemedlen varit godkända för patienternas diagnoser.

”Kritiken är felaktig”

SVT har sökt Jonas Axelsson för intervju, men han vill bara lämna en skriftlig kommentar. Han skriver att ”kritiken är felaktig och en konsekvens av att allt material inte beaktats.”

Jonas Axelsson underkänner den konsulterade professorns kompetens och menar att Ivo:s kritik bitvis går ”rakt emot rekommendationerna i Socialstyrelsens riktlinjer för omhändertagande av patientgruppen”.

Ivo vidhåller slutsatserna och skriver att de synpunkter som har kommit från Jonas Axelsson på förslaget till beslut inte ändrar Ivo:s ställningstagande.

En tid efter SVT:s granskning stängde kliniken, enligt egen utsago därför att det varken fanns personal eller finansiering längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.