• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En kvinna vid en telefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT börjar granska klinikens metoder blir reaktionerna starka. Foto: Samy Dahlman

Hatiska reaktioner på Facebook under SVT:s granskning av Ameliekliniken

Publicerad

Ameliekliniken har kontroversiella behandlingsmetoder, och är sista hoppet för flera hundra svårt sjuka i ME och postcovid. När några patienter anmäler kliniken till Inspektionen för Vård och Omsorg, och journalister börjar granska, piskas stämningen upp mot patienterna som kontaktat IVO eller media.

Annika är en av flera patienter som till slut ifrågasatte behandlingen. Hon hör av sig till SVT. Men hon vill inte framträda med eget namn. 

– Jag är rädd att jag ska få hot på olika sätt, säger Annika. 

SVT Nyheter granskar

I slutna grupper på sociala medier hyllas klinikens läkare Jonas Axelsson. Patienter diskuterar sjukdom och mediciner. När två patienter anmäler till IVO blir det snabbt en stor sak. 

Kallas ”förrädare” i sociala medier

Ordföranden i Föreningen för Svårdiagnosticerade Infektionssjukdomar, Mats Lindström, tar i Facebookgruppen han driver, med 4 900 medlemmar, upp att ”några valt att göra anmälan till Inspektionen för vård och Omsorg” och kallar läkarens metoder för ”hedrande”. 

Han skriver ett brev till IVO där han argumenterar mot IVO-anmälningarna. 

Medlemmar i Facebook-grupperna kritiserar patienter som anmält till IVO.  

Det sprids att SVT, och även Dagens ETC, granskar kliniken. De som pratar med media och ger information om vad som står i Facebookgrupperna kallas ”förrädare” och anklagas för att vilja hämnas. Intervjuade patienter uppmanas dra tillbaka sin medverkan.  

Patientförening försvarar kliniken

Patientföreningens ordförande Mats Lindström, som tycks uppfatta att vi jobbar för Uppdrag Granskning, skriver ett blogginlägg med rubriken ”Uppdrag Granskning kan förstöra inte bara ett liv”. 

När vi ringer honom tycker han inte att han hetsat fram något drev mot patienter som utnyttjat rätten att anmäla felaktig vård, eller mot granskande journalister. Han säger att reaktionerna handlar om att bristerna i den offentliga vården av ME-patienter inte får uppmärksamhet. 

– Sen förstår jag att de finns de som säkert är jättesura specifikt på de här två personerna, säger han.  

Efter intervjun skriver Mats Lindström i ett inlägg att han ”varit kriminalpolis i många år”, och att intervjun ”skulle kunna jämföras med ett polisförhör i kanske Nordkorea eller möjligen Ryssland.”

aMELIEKLINIKEN

Kliniken startade 2019. Jonas Axelsson är den enda läkaren. Han är immunolog, har arbetat på Karolinska Sjukhuset och tidigare forskat, bland annat på laboratorietester med koppling till långvariga sjukdomstillstånd efter virusinfektioner.

ME beskrivs som en postviral trötthetssjukdom precis som postcovid. Patienterna blir allt fler men man vet inte varför de är sjuka. Det finns inte kunskap för att behandla enligt Socialstyrelsen, och patienterna får bara symptomlindrande läkemedel i den offentliga vården.

Amelieklinikens patienter har ofta fått diagnoserna ME, postcovid eller fibromyalgi i den offentliga vården. Men eftersom läkarna inte hittat några fel i kroppen har patienterna inte fått hjälp, trots att många varit sjuka i flera år.

De beskriver Ameliekliniken och läkaren Jonas Axelsson som sista hoppet. Men kliniken har inget avtal med Region Stockholm, och patienterna betalar därför själva för vården, 4 000 kronor per besök.

På Ameliekliniken får de behandling som de inte får i den vanliga vården. Det handlar om antivirala läkemedel, diabetesmedicin, antihistaminer med mera. Ofta beskriver patienterna att de fått en rad mediciner, ibland på samma gång. Det visar SVT:s granskning av bland annat slutna Facebookgrupper.

Privatkliniken har anmälts två gånger till Inspektionen för Vård och Omsorg, för bland annat feldiagnosticering och felbehandling. De utreds och inget beslut har fattats av IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet