• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hårda tag mot kriminella gäng i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Norge har de senaste åren infört en rad tuffare lagar bland annat blir fängelsestraffet längre om personen tillhör en kriminell organisation.

-Vi kände att problemen med den internationella brottsligheten i Norge blev så stor att vi var tvugna att göra något, säger rikspolischefen Igelin Killengren.

Man beslutade exempelvis att den som begår ett brott två gånger ska få ett högre straff den andra gången personen döms för brottet.

Viktig signal

Brottslingar som tillhör en kriminell grupp eller organisation döms alltså till ett längre fängelsestraff än i enlighet med den normala straffskalan.

Men trots straffskärpningarna så har inte de grova brotten minskat. Men Norges justitieminister Knut Storberget anser ändå att det är viktigt att de som organiserar brotten, det vill säga de kriminella gängen, ska straffas hårdare än vanliga kriminella.

Andreas Björklund

Så här skärptes lagarna i Norge

Den som nu begår samma brott två gånger får ett högre straff, den andra gången personen döms för brottet.

Brottslingar som tillhör en kriminell grupp eller organisation döms till ett längre fängelsestraff än i den normala straffskalan.

Det är inte självklart att en dömd brottsling släpps ut från fängelse efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.

Polis och åklagare får även använda sig av hemliga vittnen och rumsavlyssning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.