Internetrelaterade hot och kränkningar ökar och all ny teknik har gjort att lagstiftningen hamnat på efterkälken. Därför ändrar nu regeringen lagen kring ärekränkning, i morgon presenteras en ny lagproposition.
Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till SVT Nyheter att en ändring behövs.
– Som det är i dag krävs det ganska mycket för en åklagare att driva de här fallen.
Ärekränkningar får i dag oftast drivas av offret själv som ett enskilt åtal, vilket innebär att offret själv får ordna med kostnader för bland annat ombud. Med det nya förslaget skulle i stället åklagare vara skyldig att driva fall om hot och kränkning som allmänt åtal.
Näthat har blivit ett begrepp
Det breda näthatet har blivit känt bland annat efter att flera kända svenska kvinnor läste upp de hot och kränkningar de fått i SVT:s Uppdrag granskning. Men också i det så kallade Instagram-målet, där unga flickor förtalade och spred kränkningar om andra tonåriga flickor.
Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) säger till SVT Nyheter att frågan är mycket viktig för regeringen.
– Näthat drabbar män och kvinnor och kränker en massa individer bland annat inom hbtq-rörelsen. Det är också särskilt tydligt att det drabbar kvinnor och flickor, som ofta utsätts för sexuella kränkningar. De säger vad de tycker, för att sedan bli förolämpade på grund av sitt kön.
Viktigt att kartlägga
Regeringen ger nu också Brottsförebyggande rådet, BRÅ, i uppdrag att kartlägga hur många som drabbas av kränkningar, vika som drabbas samt vilka som hotar.
– Det är viktigt att kartlägga det här, för att sedan kunna ändra lagen ytterligare för att stävja hot och kränkningar på nätet, säger Maria Arnholm (FP).