Museet är fyllt med förväntansfulla tävlande lag som arbetat med sina uppdrag i flera veckor, de flesta som en del av skolundervisningen.
– Vi har byggt ett bord på träslöjden för att jobba med det här, säger Naomi, 12 år.
Havet i fokus
Det handlar om teknik och programmering – byggt med lego. Idag visar deltagarna upp sina legorobotar inför domare och samlar poäng när deras programmerade robotar utför uppdrag på spelplanen – havet. Årets tema handlar om livet under vatten och hur teknik och innovation kan användas för att skapa en bättre värld med friska hav.
– Vi ska försöka komma på lösningar för att rädda saker ifrån havet, berättar Adrian, 12 år.
En tävling som inspirerar
Syftet med tävlingen är att inspirera barn och ungdomar att utforska ämnen inom vetenskap och teknik – och bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Att använda sig av just lego för att främja intresset tror Maria Olsson, chef för lärarande på Tekniska museet i Stockholm, är ett vinnande koncept.
– När man får jobba med något ”hands on” och sätta ihop sin egen legorobot som ska lösa uppdrag blir det lite mer verkligt, säger Maria Olsson.
Intresset för teknik och programmering märks i allra högsta grad av bland deltagarna.
– Jag vill gärna jobba med innovation och programmering. Det är perfekt att unga får jobba med sånt här, säger Walter, 15 år.
Chans att tävla internationellt
”First Lego League” startade redan 1999 och arrangeras idag i över 100 länder runt om i världen. Förutom på Tekniska museet hålls tävlingen på flera orter i Sverige idag, bland annat i Dalarna och i Göteborg. Vinnarna går vidare till den skandinaviska finalen i Norge, för att sen få chansen att tävla med sina teknikprojekt i den internationella turneringen.
Se mer i videon från dagens tävling och hör några av de tävlande berätta om sina projekt.