”Det här är oerhört allvarliga brott som begås som handlar om att människors frihet”

Skärpt lagstiftning vid hedersbrott – utredningen ska påskyndas

Publicerad

Hedersmotiverade brott ska få en egen brottsrubricering – nu påbörjas en omfattande utredning.

– Vi kommer att sätta igång direkt, säger jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) till TT.

Arbetet med att tillsätta en egen brottsrubricering för hedersmotiverade brott ska påskyndas. I överenskommelsen mellan Liberalerna, Centerpartier, Miljöpartiet och Socialdemokraterna är skrivningarna ovanligt tydliga, rapporterar nyhetsbyrån TT.

I skrivningarna framkommer bland annat att hedersmotiverade brott ska ha en särskild straffskärpningsgrund. Och för utländska medborgare som dömts för hedersbrott ska reglerna för utvisningsvillkoren skärpas.

– Det här är en väldigt viktig fråga och vi har faktiskt varit väldigt konkreta kring den här utredningen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till TT.

”Vill skicka en tydlig signal”

Besked om när utredningen förväntas vara klar har Lindhagen i nuläget inget svar på, men enligt överenskommelsen ska lagstiftningen vara på plats senast i januari 2022.

– Här behöver vi hålla tempo och vi sätter igång så fort vi bara kan, säger Åsa Lindhagen (MP) till TT.

Till TT säger hon vidare:

– Det här är oerhört allvarliga brott som begås som handlar om att människors frihet begränsas och vi kan aldrig acceptera att människor inte har makt över sina egna liv. Det handlar också om att skicka en tydlig signal om att det inte är okej genom att skärpa lagstiftningen.

Brist på kompetens

TT har pratat med ett flertal personer som arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck, och de anser att det inte är lagstiftningen som i första hand är det som brister.

De anser istället att det snarare handlar om brist på kompetens för dem som arbetar med utredning kring hedersbrott. Det som brister är också lagens tillämpning gällande hedersbrott.

Åsa Lindhagen menar att hon är medveten om att kompetensen är bristande på flera områden. Bland annat poängterar hon skolans och socialtjänstens roll.

– Man ska kunna identifiera ungdomar som man tror kan vara i behov av stöd. Det kan vara något man döljer om man är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Skyddet och stödet måste också bli bättre. Är man i behov av akut skydd ska man ha det, men också ett långsiktigt stöd om man varit i en så pass allvarlig situation att man behövt lämna sin familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.