SVT:s reporter wallraffade som en hedersutsatt kvinna – och erbjöds operationer för att ”återställa oskulden”. Foto: SVT

Hedersflickorna och den heliga oskulden

Uppdaterad
Publicerad

Ingreppet cementerar myter och är hårt kritiserat, ändå är flera kliniker beredda att utföra så kallade ”oskuldsoperationer” på unga kvinnor, visar SVT Nyheters granskning. Prislappen varierar mellan 10 000 och 44 000 kronor.

– Jag var jätterädd, det var som att mamma ägde min kropp, säger 16-åriga Duaa som flydde från en sådan operation.

Läs den samlade granskningen om de svenska oskuldsoperationerna här:

Hela väntrummet är fullt av kvinnor med slöjor. Jag är den enda utan. Kvinnorna har sina män med sig och berättar att de hade kört i flera timmar för att få träffa den här läkaren. När det är min tur har flera andra blivit inbokade samma tid, visar det sig. Men till slut får jag komma in.

SVT Nyheter granskar

– Vad kan jag hjälpa dig med? Jag skrev inget i journalen om vårt samtal så påminn mig gärna.

Jag förklarar hur viktigt det är för mig att bli “oskuld” igen, hon nickar och säger att vi kan göra en operation sex veckor innan bröllopsnatten. Det viktiga är att inte göra samma misstag två gånger; att ligga med någon annan igen, säger hon.

Det är inte sant, jag är inte en hedersutsatt kvinna utan en reporter på 25 år från Libanon som utger mig för att vara patient. Men vi har träffat de flickorna som faktiskt har drabbats av det här, och de var barn och hade inte med sig någon dold kamera.

Som när jag mötte “Duaa”, som tvingades till en sådan här läkare när hon var 16 år. Hon lever nu med hemlig identitet efter att ha flytt från sin familj för att slippa operationen. 

Dua tvingades till oskuldskontroll

”Duaa” växte upp i en mellansvensk stad. När hon var 16 år blev hon kär i en kille i skolan och trots att det var förbjudet för henne att ha en pojkvän så skolkade de ibland för att kunna umgås. En eftermiddag såg en av familjens bekanta henne tillsammans med pojkvännen och avslöjade hennes hemlighet för familjen.

Föräldrarnas reaktion chockade henne. De begärde en oskuldskontroll hos en läkare – och där blev allt som en mardröm.

Trots att 16-åringen sa till läkaren att hon var där mot sin vilja, blev hon påtvingad en oskuldskontroll. När hennes familj planerade in en operation för att “återställa hennes oskuld” flydde hon.

– Det var när de började tala om en operation som jag blev rädd för min familj på riktigt, eller för min pappa, rädd för att han inte har några gränser, säger hon.

Nu går jag i hennes skor, tar med mig hennes berättelse till kirurgerna fast under min egen identitet. För när vi ringer öppet, som SVT-reportrar, så får vi helt andra svar av läkarna än jag får som patient.

Vem är det som hotar dig?

På en klinik är kirurgen intresserad av vem det är som hotar mig och tvingat mig till en oskuldsoperation. Han ser mig i ögonen och verkar förstå oron och rädslan men den hjälp han ville ge är inte till en hjälporganisation eller till polisen.

”Det här händer i olika kulturer och religioner, så jag är inte förvånad, men jag kan hjälpa dig” säger han.

44 000 kronor 

Några dagar senare får jag ett samtal från kirurgen som förklarar att han och ledningen på kliniken vill operera mig, och därefter skickar de ett avtal med en begäran på 44 000 kronor som ska betalas på dagen.

Samma sak upprepar sig på andra kliniker, det enda jag får höra var “det kostar så här mycket”.

“Oskuldsoperationerna” är inget som klinikerna annonserar om öppet. Men 5 av 20 kliniker som vi granskar erbjuder ett ingrepp för att ”återställa oskulden”.

Cecilia Berger, biträdande överläkare och specialist inom obstetrik och gynekologi på Södersjukhuset, menar att den typen av ingrepp cementerar myter.

– Anatomin förändas liksom inte av att ha samlag så det finns ingenting att återskapa, det handlar då om att upprätthålla någon form av myt, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gynekologen Cecilia Berger om tre myter de hedersutsatta kvinnorna kan möta.

Hedersflickorna och oskuldskravet

Kravet att blöda på bröllopsnatten, för att visa att man är oskuld, är en central del för de som vill upprätthålla hedersnormer. Om en flicka öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses hon dra skam över hela familjen och riskerar att straffas fysiskt för att familjen ska återfå det som uppfattas som förlorad heder. SVT Nyheter har tidigare granskat våldet mot de flickor som lever i hedersrelaterat våld eller förtryck.

Hur många ungdomar som lever med så kallade oskuldskrav är inte känt, men i somras visade en kartläggning i Botkyrka att var tredje flicka förväntades vänta med sex tills hon gifter sig.

I ett théhus för hedersutsatta kvinnor möter vi Soheila Fors, kvinnorättsaktivist och kristdemokratisk politiker. Hon har mött kvinnor som tvingats genomgå en sån här underlivsoperation av sina familjer.

– Jag har träffat några tjejer som har det svårt efter samlag. De hade infektioner. Såret har inte läkt riktigt. Många kanske får inte barn. Det här är hemskt. Jag undrar hur dessa läkare tänker?

Sker i hemlighet

Vår granskning visar att en del verksamheter sker i hemlighet, där tipsen om hjälpsamma läkare går från mun till mun. En läkare på Vårby Care i Stockholm erbjuder sig att göra en operation för 10 000 kronor.

När det är dags ställer läkaren hastigt in besöket och ger istället ett tips:

– Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod innan han ligger med dig.

Någon vecka senare återkommer hon och erbjuder operationen igen. När SVT Nyheter senare konfronterar läkaren håller hon med om att hon bidrar till att upprätthålla hedersförtrycket – men att hon gör det för att rädda flickors framtid.

– Du menar att jag istället borde ringa polisen? Det kan göra det värre för flickan för då kanske släkten dödar henne.

Erbjudandet: att ”bli oskuld igen”

Trots att det är en myt att det finns en mödomshinna som spricker vid första samlaget erbjuder även stora etablerade kliniker att ”reparera mödomshinnan”. Skönhetskliniken Devita säger ja under rundringningen men strax innan konsultationen drar de tillbaka erbjudandet, anledningen är enligt sköterskan ”att kirurgen inte vill hamna i media”.

Hos Akademikliniken, som beskriver sig själva som ledande på plastikkirurgi i Norden, kostar ingreppet 30 000 kronor. Det är också den enda kliniken som vill intervjuas öppet om saken.

– Vart ska dessa kvinnor annars vända sig? De är desperata, de skulle bara resa utomlands om det förbjöds i Sverige, säger plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm.

Vad säger du till dem som tycker att du tjänar pengar på hedersförtryck?

– Jag tjänar nästan inget, det är en mikroskopisk del i hela koncernens ekonomi och en ytterst, ytterst liten del i min privatekonomi, säger Riikka Veltheim.

Avslöjas med dold kamera

Det är i dag inte olagligt att utföra operationerna om patienten är över 18 år, men de flesta stora kliniker SVT öppet kontaktar nekar till att de utför dem. Men när vi går in med dold kamera visar det sig att verkligen är en annan – då planeras ingreppen i detalj.

För att ta reda på vilka ingrepp som klinikerna erbjuder och hur kvinnorna bemöts, bokar jag in konsultationer på tre kliniker och tar med mig en dold kamera. Jag säger att jag tvingas till äktenskap av min familj och att det är viktigt att blöda på bröllopsnatten för att bevisa sin oskuld, annars kan det bli livsfarligt. 

”Är det heder då eller?” frågar plastikkirurgen Christian Ramirez på Diamond plastikkirurgi i Örebro och förklarar att olika operationer har olika läkningstid.

För att skapa en blödning ska uppklippta slemhinnor i underlivet sys ihop tre veckor innan giftermålet.  

– Du kommer inte känna något, för du är under narkos, säger han.

Vill först inte ställa upp

När jag och mina kollegor sedan öppet kontaktar Diamond, som har verksamhet både i Stockholm och Örebro, nekar klinikchefen till att de fått förfrågningar om ”oskuldsoperationer”. Detta trots att jag fått både avtal och en faktura.

Plastikkirurgen som fångats på dold kamera vill först inte ställa upp i intervju men ändrar sig och vill berätta varför han gör operationerna.

– Det är en patientgrupp som behöver hjälp som inte får hjälp någon annanstans.

Ska man verkligen utföra dessa ovetenskapliga operationer?

– Träffar man dessa patienter så hjälper det sällan att prata om det vetenskapliga fundamentet bakom, att förklara att det finns ingen hymen, det finns ingen mödomshinna. Detta är ju något som är kulturellt och emotionellt laddat, säger Christian Ramirez i en öppen intervju med SVT.

”Ligg inte runt igen” 

– Nej vem har sagt att jag gör sådana operationer? undrar en läkare på Kvinnorådgivning klinik i Landskrona när vi ringer från SVT.

Men när jag besöker kliniken som hedersutsatt patient berättar hon ingående om både ingreppet och hur kvinnor kan orsaka en blödning inför bröllopsnatten. I slutet av besöket säger hon åt mig att ”inte ligga runt igen”.

När SVT konfronterar läkaren efteråt säger hon att det inte hjälper att tipsa om socialtjänst eller polis: 

– Jag gör det för att hjälpa kvinnor. I hemlighet. Kan polisen skydda dig från att ingen vill prata med dig? Eller att du inte blir accepterad?

För att rädda kvinnorna 

Enligt de experter inom hedersrelaterat våld och förtryck som vi pratat med är ingreppen som klinikerna erbjuder en missriktad hjälp som understödjer myter och förtryck. Alla läkare som erbjuder ”oskuldsoperationer”, oavsett om det är små kliniker eller större, säger att de gör ingreppen för att rädda kvinnorna.

– Alternativet för de här unga tjejerna är att de måste bryta helt med sin familj och leva under skyddad identitet, konstaterar kirurgen på Estetiska Institutet i Stockholm när min kollega ringer upp och frågar varför han erbjöd mig en operation.

Blir inte erbjuden att ringa polisen

Säger du att det finns annan hjälp att få, som att gå till polisen?  

– Ja. Det gör jag ja, svarar kirurgen på Estetiska Institutet.

Vi har haft en reporter som har pratat med dig och då gav du inte den informationen.

– Men det brukar jag nog göra.

Trots att jag under besöken med dold kamera säger att jag kan vara i livsfara blir jag inte på någon klinik erbjuden hjälp att ringa polisen.

”Central del i hedersförtrycket”

– Detta är inte att hjälpa kvinnor, säger Madelene Larsson utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Hon menar att dessa operationer bidrar till att befästa hedersnormer.

– Utöver det så är det också djupt oetiskt att vårdgivare i Sverige inte bara utför ingrepp som går utanför beprövad erfarenhet och vetenskap utan att man dessutom tjänar ekonomiskt på den här väldigt utsatta målgruppen, säger Madelene Larsson.

– Enligt Patientsäkerhetslagen ska läkare agera enligt vetenskap och beprövad erfarenhet – och det finns ingen mödomshinna. Så detta borde läkarna kunna förlora sin legitimation på.

Kan vara betalt av skattepengar

Det är inte tillåtet att göra operationerna i regionernas regi, för skattepengar, men en av klinikerna vi granskar, Vårby Care, visar sig ha fastnat i Region Stockholms revision. Där visade det sig att förutom fusk med pengar så saknades det dessutom journaler i 2 av 10 patientkontakter. Regionen har brutit avtalet, begärt pengar tillbaka och polisanmält kliniken, men de kan inte garantera att oskuldsoperationer inte har finansierats med skattepengar.

– Jag kan faktiskt inte utesluta det, säger Lena Hanberg, avdelningschef på specialiserad vård.

Inte straffbart

Trots flera år av debatt och förslag på förbud mot så kallade ”oskuldsoperationer” så finns inget i svensk lag som förbjuder ingreppen i privat eller offentlig vård för en kvinna över 18 år. Men den nya regeringen har varit tydliga med att de vill kriminalisera operationerna.

Däremot avråder Socialstyrelsen läkare att utföra både oskuldsintyg och oskuldskontroller eftersom det inte finns evidens för att medicinskt kunna fastställa om en kvinna haft samlag. Att utföra en oskuldskontroll kan dessutom vara straffbart om det skett utan samtycke, eller om personen som undersöks är under 15 år.

Hur vanliga oskuldsoperationer är i Sverige är inte kartlagt men en statlig utredning har till uppgift att se över lagen för att se hur skyddet mot kontroll av kvinnors och flickors sexualitet kan stärkas. 

– Det är viktigt att vi får en bild av hur vanligt detta är, för den här myten är skadlig, säger Madelene Larsson. 

Jämställdhetsministern Paulina Brandberg vill inte bara göra det olagligt för sjukvårdspersonal att utföra ingreppen utan vill även se en bredare kriminalisering som inbegriper religiösa ledare. 

– Detta ingrepp är ett uttryck för hedersnormer och hedersförtryck. Och detta är något som staten aldrig på något sätt ska underbygga, utan den här typen av hedersförtryck hör inte hemma i Sverige, säger hon.

Flydde från familjen

När ”Duaas” operation närmade sig flydde hon hemmet och kom till ett skyddat boende. I dag har hon ett bra liv, med en egen liten familj. Hon har svårt att förlåta sin mamma och hon har ingen kontakt med sin pappa eller sina bröder.

– Min dotter ska få all frihet, hennes kropp är hennes egen. 

Fotnot: Duaa heter i själva verket något annat.

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffade med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet