Varför stänger vi inte ned samhället som många andra länder? Svaret är att det inte är så enkelt i Sverige. SVT hjälper dig reda ut varför tillsammans med Olof Wilske som är universitetslektor i konstitutionell rätt Foto: SVT, TT

Därför kan Sverige inte göra en ”lockdown”

Publicerad

”Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester”. Så lät det från Stefan Löfven den 16 november. Men trots statsministerns uppmaning fortsätter det ändå vara tillåtet att göra just de sakerna.

– Det skulle ta en till två veckor att få en ny lagstiftning på plats för nedstängningar, säger Olof Wilske, universitetslektor i konstitutionell rätt.

Från i våras fram till halvårsskiftet fanns det en tillfällig lag som gjorde att regeringen kunde stänga ned till exempel restauranger. Men i nuläget är det omöjligt för Stefan Löfven att tvinga folk att hålla sig inne.

Bland statsministerns politikerkollegor i Europa och övriga världen är det dock många som kan göra som de vill med nedstängningarna.

”Krävs majoritet i riksdagen”

Så varför tillåts det inte här i Sverige? Svaret hittas i grundlagen – men det är inte så enkelt.

Olof Wilske är universitetslektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, och han säger att lagstiftningen i Sverige skiljer sig från många andra länder där det är tillåtet med nedstängningar.

– Här skulle det nu krävas att regeringen eller en annan majoritet i riksdagen tar initiativ till en ny lag och sedan går igenom den processen som krävs för att en nedstängning ska bli möjlig.

Inför ny lag – eller ändra grundlagen

Grundlagen förbjuder inte en nedstängning av samhället men den förbjuder regeringen att stänga ned samhället utan lagstöd. Alltså behöver Löfven och regeringen först stifta en ny lag för att kunna stänga till exempel gym och restauranger – alternativt ändra i grundlagen för att få större makt.

– Grundlagen ska vara stabil och hålla långsiktigt. Det behövs bland annat två riksdagsbeslut med ett val däremellan för att det ska vara möjligt, säger Olof Wilske.

Se hela förklaringen till varför en ”lockdown”  är så krånglig i Sverige i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.