Fikru Maru är tillbaka i Sverige efter fem år i etiopiskt fängelse. På en presskonferens som hölls fredag eftermiddag pratade Maru bland annat om kampen att bli fri och Sveriges roll i det, som han delvis kritiserar.
– Jag kände det som att de inte brydde sig om mig, att de gömde sig bakom frasen ”vi ska inte lägga oss i andra länders rättsprocesser”, säger Maru.
Han fortsatte berätta om att han önskade att Sverige agerat på ett annat sätt angående de avtal som finns gällande mänskliga rättigheter.
– Sverige kunde pekat med hela handen mot de avtal som Etiopien skrivit under, och som inte följs, säger Maru.
Regimbytet avgörande
Samtidigt lyfter Fikru Maru att Sverige har spelat en stor roll i hans frisläppande, men inte den avgörande rollen.
– Tusentals etiopier har dött och förlorat kroppsdelar, det är tack vara dem som det har kommit ett regimbyte med ny ordning. Det är faktiskt därför jag är fri, säger Maru.
– Men jag vill säga att utrikesdepartementet har spelat en stor roll för min behandling under de senaste två åren. Efter de nya anklagelserna mot mig kom svenska läkare och hjälpte mig när jag var sjuk.
Två olika roller
Som svar på Fikru Marus kritik mot hur svenska myndigheter agerat, menar Utrikesdepartementet att det handlar om olika roller. Juristens försvarsarbete i domstol, och myndighetens roll inom deras konsulära ramverk och på politisk nivå.
– Man måste skilja på våra olika roller. Vi har i början, och nu i slutet, tagit kontakt på den politiska nivån för att påtala hur vi ser på åtalen mot Fikru Maru. Vi hade oändligt mycket frågor kring åtalen och hur de lades fram. Det här ärendet har haft en hög prioritering, säger Patric Nilsson, presstalesperson på UD.