En kvinna i röda glasögon och en bild på en telefon på en man och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag var helt förkrossad, jag visste att det var den sista morgonen”, säger Stefans fru Lotta Hasselquist Nilsson. Se mer ur dokumentären ”Min död är min” i klippet. Foto: SVT

Hennes make valde döden – efter ALS-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan valde kompositören Stefan Nilsson att ta hjälp för att avsluta sitt liv. Den långt gående ALS:en gjorde att han inte orkade leva mer.

– Hade han väntat en vecka till hade det inte gått, då hade det varit mord. För då hade man fått hälla det i honom, säger Stefans fru Lotta Hasselquist Nilsson i Tom Alandhs SVT-dokumentär ”Min död är min”.

Kompositören Stefan Nilsson dog för ett år sedan. I SVT-dokumentären ”Min död är min” berättar han att han hade valde att ta sitt liv på grund av ALS – en sjukdom som försvagade hans muskler och gjorde att hans sedan tidigare skadade höft värkte så mycket att han fick sövas på nätterna.

– Han låg och skrek på nätterna, ”aj, låt mig dö!” trots att han var sövd, berättar Lotta Hasselquist Nilsson.

Dokumentären började spelas in bara månader efter sjukdomsbeskedet han fick i februari 2023. ALS:en bröt snabbt ner kroppen och den 25 maj samma år dog han hemma i sin säng. Två kvinnor hade då kommit till hans hem med en dryck som han själv kunde dricka för att ta sitt liv.

Efter Stefan Nilssons död inledde polisen en utredning och hans hem betraktades som en brottsplats. Polisutredningen lades dock ner senare.

– Han ville att hans död skulle bli ett slagträ i debatten. Att man ska ha rätt att ta sitt liv om man har en sådan här sjukdom och det inte finns någon som helst gnutta hopp, säger Lotta Hasselquist Nilsson.

”Jag, Stefan Nilsson, beslutar härmed att avsluta mitt liv... Jag har med egna kontakter anskaffat det jag behöver för att lugnt få somna in.” På ett papper skrev Stefan Nilsson att han inte ville leva längre. Foto: SVT

”En bra titel på min sista film”

Tom Alandh, som egentligen hade producerat sin sista dokumentär för SVT, berättar att det ändå kändes självklart att berätta historien om Stefan och Lotta när han fick frågan från paret.

– Det känns oerhört stort när en människa frågar om man kan berätta hur deras liv slutar. Och jag tycker det är en bra titel på min allra sista film.

– Det som stack ut var den oerhörda kärleken mellan Stefan och Lotta. Den tror jag knappt jag har upplevt under min 54 år på arbetet. Det är inte bara en sorgesång utan också vacker kärlekshistoria.

Se Min död är min på SVT Play eller på SVT 2 klockan 20.00 torsdagen den 23 maj.

Fakta om dödshjälp

Dödshjälp definieras enligt Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som ”en insats som ges efter ett uttryckligt önskemål från patienten där avsikten är att insatsen ska orsaka patientens död”.

Dödshjälp är förbjudet i Sverige och att döda en annan person är brottsligt (mord eller dråp), även om personen vill att det ska ske.

I dag tillåts någon form av legaliserad dödshjälp i ett tjugotal länder och delstater, bland annat Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

I debatten om legaliserad dödshjälp finns flera argument som är för eller emot. Vissa menar att rätten till dödshjälp handlar om människans rätt att bestämma själv, medan andra menar att det strider mot förbudet mot att avsluta en annan människas liv.

Källa: Sveriges läkarförbund och Statens medicinsk-etiska råd (Smer)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.