Henrik Landerholm har det senaste året varit generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar. Foto: Christine Olsson/TT

Henrik Landerholm ny nationell säkerhetsrådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare riksdagsledamoten Henrik Landerholm (M) har utsetts till Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare åt regeringen, uppger regeringskansliet för TT.

Beskedet att det ska inrättas en tjänst i regeringskansliet som nationell säkerhetsrådgivare presenterades av statsminister Ulf Kristersson i regeringsförklaringen.

Landerholms första uppgift blir att föreslå hur ett nationellt säkerhetsråd, och en stödenhet för det, ska byggas upp i statsrådsberedningen hos statsminister Ulf Kristersson (M).

– Den nationella säkerhetsrådgivarens roll är i första hand att ge råd till det nationella säkerhetsrådet som ska skapas och i andra hand till statsministern. Det här är en funktion som finns i många länder, säger Landerholm till TT.

”Jag och övriga regeringen ser mycket positivt på att Henrik Landerholm tackat ja till att bli Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare. Vi lever nu i en tid där många olika hot kan riktas mot Sverige. Det kräver mer av den samlade förmågan att analysera och koordinera insatser mot nationella säkerhetshot” kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M).

Samordna säkerhet

På frågan om vad rådet och rådgivaren ska ge råd om säger Landerholm:

– Det handlar framförallt om övergripande säkerhetspolitiska frågor. Rådet ska också kunna diskutera andra frågor som har med nationell säkerhet att göra.

Han beskriver rådet och sin egen roll som en vidareutveckling och och förstärkning av det säkerhetspolitiska råd som Stefan Löfven (S) inrättade under sin tid som statsminister.

Tidigare generaldirektör

Henrik Landerholm är 59 år och har tidigare även varit ordförande i försvarsutskottet, rektor för Försvarshögskolan samt Sveriges ambassadör i Lettland och Förenade Arabemiraten.

I oktober kom beskedet att Landerholm slutar som generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar efter drygt ett år på posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.