Sjukhus i Sollefteå, Stockholm, Örebro och Linköping är bland de drabbade. Under de senaste dagarna har Universitetssjukhuset i Örebro tvingats ställa in tre planerade operationer för att garantera patientsäkerheten.
– Det kan ha hänt någon gång tidigare men den här situationen är inget som hör till vanligheten. Klimatet är ju ganska extremt, säger Peter Rask, platschef på USÖ.
Högre värme löser problem
Under dagen har sjukhusledningen suttit i möten för att försöka komma fram till hur man ska få bukt med problemet. Lösningen att höja temperaturen i lokalerna från 21 grader till 23 grader och på så sätt sänka luftfuktigheten testas nu och verkar bära frukt.
– Under det senaste mötet fick jag rapporter om att läget ser mycket bättre ut. Men vi kan inte höja temperaturen för mycket för då blir det ett arbetsmiljöproblem istället, säger Peter Rask till TT.
Fjärrkylan räcker inte
I Stockholmsområdet har man problem med både fukt och värme. Luftfuktigheten har resulterat i vattenläckage på Nya Karolinska. Dessutom har operationsmaterial på sjukhuset behövt steriliseras om efter att det blivit fuktigt, skriver Dagens Nyheter.
På universitetssjukhuset i Huddinge klarar inte fjärrkylan att hålla rätt temperaturer i lokalerna, som en konsekvens av att sjukhusets elbolag har nåt sin maxkapacitet. Under torsdagen meddelade därför Södertörns högskola i Huddinge att man överlåter sina kylresurser till det.