Hjärnforskaren: Så tar du kontroll över pandemihjärnan

Uppdaterad
Publicerad

”Håll i och håll ut” är en uppmaning som upprepats under de senastemånaderna. Frågan är hur vi gör det när ovisshet och rädsla taröver hjärnans skräckcentral, amygdala.

Läkaren och hjärnforskarenMouna Esmaeilzadeh förklarar varför det kan vara svårt att vararationell i kristider.

– Vi måste tämja hjärnans skräckcentral ochlura vår hjärna att producera mer lyckohormoner, säger hon.

Våra reaktioner har en logisk förklaring som går långt tillbaka i tiden förklarar läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh.

– Problemet är att vi har en hjärna som inte har utvecklats under de senaste 40 tusen åren och som egentligen reagerar precis som grottmannens hjärna. När vi människor levde på savannen bland lejonen så var isolering och ensamhet i princip lika med döden. Vi människor är flockdjur och behöver varandra för överlevnad.

Coronapandemin

Så i den outvecklade hjärnan så betyder isolering och ensamhet livsfara.

– Vi vet ju att ensamhet är lika hälsofarligt som att inte sluta röka. Ensamhet och isolering ökar drastiskt risken för hjärtsjukdom, stroke, demens och att dö i förtid.

Lura hjärnan till lycka

Människan har en hjärna som dras till det negativa, säger Mouna Esmaeilzadeh.

– Skräckcentralen, vår amygdala, går på högvarv när man ser dödssiffror, och det blir inte bättre av click bait och fake news.

Det låter kanske dystert men vetskapen om vad som triggar hjärnans skräckcentral ger oss också verktyg att kunna ta kontroll över situationen. Mouna Esmaeilzadeh lyfter fram flera exempel på ”hur vi kan lura hjärnans lyckoorkester att spela rätt melodi”.

– Allt det här handlar ju faktiskt i slutändan om kemi och om hur vi ska lura vår hjärna att producera mer lyckohormoner. Varje dag ska man se till att göra nåt som man tycker är roligt och meningsfullt.

Ser ljust på framtiden

I just fallet med pandemin har ovissheten haft en betydande effekt menar Mouna Esmaeilzadeh. Ovisshet om vad det är för virus, när restriktionerna ska lätta och när pandemin kommer vara över.

– Till exempel när man får ett fängelsestraff så vet man ju antal år man ska förhålla sig till. I det här finns det ingen tid angiven. Hur länge ska isoleringen fortgå?

Med det sagt återkommer hon till att hålla huvudet kallt. På kortare tid än ett år har vaccin tagits fram.

– Mänskligheten har alltid löst de utmaningar vi stått inför. Det kommer vi också göra den här gången. Titta bara runtomkring dig. Vi har elektricitet, rent vatten och möjligheten att kommunicera med varandra trots långa avstånd.

Mouna Esmaeilzadehs tips för att känna mer lycka under pandemin

  • Lyssna på musik du tycker om som gör dig euforisk
  • Skratta. Se ståuppkomedi, en komedifilm eller gå runt och le utan anledning. När du gör det börjar hjärnan tro att den faktiskt har något att glädjas åt.
  • Fysisk aktivitet, beröring och sex frigör positiva hormoner och gör att endorfinerna flödar
  • Skriv tacksamhetsdagbok. Så tar du kontrollen över hjärnan som gärna dras åt det negativa hållet och fokus hålls på det halvfulla glaset.
  • En promenad ute i naturen själv eller med avstånd ökar ditt serotonin (signalsubstansen som ger oss en känsla av lugn, lycka och välbefinnande).
  • Lär dig något nytt. Kunskap frigörs signalsubstansen dopamin från hjärnans belöningssystem.
  • För att känna en långvarig känsla av lycka behöver vi känna att vi gör skillnad. Så jag har själv kommit på min helt egna regel: 100-timmarsregeln, där du schemalägger två timmar i veckan, alltså ca 100 timmar per år, att göra en god gärning för en annan person. Så var snäll, det gör dig lycklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet