– Vad vi har för liv och vad vi varit med om tidigare påverkar. Vi kan inte alltid rå för hur vi reagerar på saker och ting, säger han.
Filip Arnberg framhåller att en av nycklarna i kristider är att se situationen för vad den är. Han påpekar också att tidigare kriser fått människan att stanna upp för att utvärdera vad som är viktigt i livet.
– Många har under den här tiden också hittat lösningar för att få saker att fungera trots att det är svårt emellanåt, säger han.
Krisens lurighet
Att vi i Sverige har varit skonade från krig och misär under en längre period, kan det ha gjort att vi psykiskt fått en uppförsbacke när vi ställs inför en kris?
– En del har nämnt att det kan ha påverkat hur vi tänker. Det kanske ligger något i det men det är svårt att belägga forskningsmässigt. Men något ligger det nog i att vi inte har krisen och kriget så nära i tanken, säger Filip Arnberg.
När vi sedan har den i tanken kan dess luriga karaktär glömmas bort – man har sett att människor efter en kris tenderar att förbereda sig för att samma kris ska komma igen.
– Men det är inte säkert att nästa kris blir just en pandemi. Det kan bli något helt annat.
Ekorrhjulet inte bara tråkigt
Något som visat sig ha en betydelse för människans välbefinnande är det där ekorrhjulet som vi i vanliga fall inte alltid är så förtjusta i.
– Vad många kan ha märkt under pandemin är att rutiner är ganska viktiga för oss för hur vi mår. Att vi får möjlighet att göra saker på ungefär samma sätt dag ut och dag in, det är inte bara tråkigt, utan bra för oss.
Det är viktigt att reflektera över sin vardag och ta det på allvar, säger Arnberg.
– Man behöver vara vaksam om flera eller alla rutiner fallit isär för då tappar vi förutsägbarheten i vår vardag som är en viktig del i för ett psykiskt välmående.
Precis som våra olika livsförutsättningarna haft betydelse för hur vi har reagerat på pandemin kommer utmaningarna som väntar efteråt att variera för var och en av oss beroende av hur drabbade vi blivit, menar Arnberg.
– Vi har sett från tidigare utmaningar är att krisen går över vid olika tidpunkter för olika människor. Det kan göra att personer runtomkring oss har svårt att förstå varför vi gör som vi gör.