Kokain är en viktig inkomstkälla för de kriminella gängen och mycket tyder på att allt fler köper drogen i Sverige. Polisens och tullens beslag har ökat, liksom andelen som testas positivt för kokain på arbetsplatser.
– Efterfrågan på kokain har ökat. Det har blivit mer lättillgängligt och stigmat har minskat, säger Stewe Alm, strategisk analytiker på polisens Nationella operativa avdelning.
Mer än tre gånger så många patienter
Att allt fler tar kokain i Sverige tyder även siffror från vården på.
SVT har låtit Socialstyrelsen ta fram statistik på antalet patienter med diagnoskoden F14, som innefattar flera tillstånd orsakade av just kokain. Till exempel akut förgiftning, beroende och psykoser.
Ökningen är kraftig. Förra året registrerades 1 314 patienter med den koden. Tio år tidigare, 2013, var det 435 patienter.
Även antalet samtal till Giftinformationscentralen som rör kokain har ökat. Från 66 samtal år 2013, till 438 förra året.
– Det här tyder på att det här är ett växande problem som vi behöver hålla koll på, säger Joar Guterstam, beroendeläkare och forskare vid Karolinska institutet.
Unga på hjärtintensiven
Han tror också att mörkertalet är stort. Bland annat för att inte alla söker sig till vården och att inte alla patienter testas eller berättar att de tagit droger.
Vårdpersonal kan också fylla i andra diagnoskoder än just F14.
– Det kan dölja sig ett betydligt större problem här, säger Joar Guterstam.
På Södersjukhuset i Stockholm har man erfarenhet av patienter med besvär orsakade av kokain. Bland annat har flera unga, under 40 år, hamnat på hjärtintensiven.
– På det stora hela rör det sig om relativt få patienter, men kokain är en farlig drog. Skulle man vara medveten om vilka risker man utsätter sig för så tror jag att fler skulle undvika den, säger Anders Hedman, hjärtläkare på Södersjukhuset.