Mediaintresset har varit stort för vad som betecknas som en av Sveriges största korruptionsskandaler. Här i samband med häktningsförhandlingarna i Stockholms tingrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Höga tjänstemän åtalade i historisk muträttegång

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot sex personer inblandade i mutskandalen på Statens fastighetsverk. En av de åtalade är den tidigare generaldirektören.

Huvudåtalad är en man som var förvaltningområdeschef på myndigheten åren 2007-2015. Han misstänks, förutom för att ha tagit emot mutor, ha hyrt ut hus och lägenheter som tillhört verket till släkt och vänner. Det har handlat om mycket exklusiva boenden, bland annat vid ett av de slott myndigheten ansvarar för.

Den huvudmisstänkte tjänstemannen ska själv ha bott i en av flyglarna på Rosersbergs slott, som tillhör Statens fastighetsverk. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Misstankarna gäller grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott samt olovligt förfogande.

Största korruptionsutredningen

Värdet på mutorna bedöms ha uppgått till 7,8 miljoner kronor.

– Det här är en av de största ärenden som vi har utrett och som lett till åtal avseende mutor inom Sverige. Förundersökningsmaterialet har varit väldigt omfattande, sade Ingela Norling på Nationella Anti-korruptionsgruppen i samband med åtalet.

Ytterligare en anställd på fastighetsverket står åtalad för medhjälp till trolöshet mot huvudman samt grovt tagande av muta.

Verkets tidigare generaldirektör Björn Andersson, som fick sparken i samband med att Kalla Fakta avslöjade skandalen, står inför rätta misstänkt för tjänstefel eftersom han inte slog larm.

Gratis renoveringsjobb

Flera uppgiftslämnare påstår att generaldirektören under längre tid känt till misstankarna om kriminell aktivitet vid myndigheten utan att göra något. Andersson förnekar brott och tillbakavisar alla anklagelser.

Tre underentreprenörer står åtalade misstänkta för grovt givande av muta. Mutorna ska bland annat ha betalats i form av nybyggnationer och renoveringsarbeten på de myndighetsanställdas privata fastigheter i Roslagen och i Finland.

Fastighetsområdeschefen ska enligt åklagaren även låtit sitt bolag skicka fakturor för påhittade arbeten, bland annat fönsterrenoveringar, till en underentreprenör. Dessa fakturor har sedan skickats vidare till Statens fastighetsverk där den huvudmisstänkte själv attesterat dem.

Huvudförhandlingarna i Stockholm tingsrätt väntas pågå i 23 rättegångsdagar och avslutas den 25 november 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet