Är det en stark stat eller en fri marknad som hjälper samhället bäst under coronakrisen?
– Efter att den akuta krisen har lagt sig så kommer det komma en omprövningens tid, tror Enna Gerin.
– Det som kan oroa mig är att de som inte är så intresserade av att det ska finnas ett fritt näringsliv kommer att se det här som ett ypperligt tillfälle att öka statens kontroll över ekonomin, säger Karin Svanborg-Sjövall.
”Marknaden är överlägsen”
Enna Gerin ser coronakrisen som ett tydligt tecken på att en stark stat behövs.
– Coronakrisen kommer att vara dödsstöten för det här nyliberala projektet, säger hon.
– Det man ser nu i kriserna är ju att det privata inte klarar sig ens en vecka utan det offentliga.
Karin Svanborg-Sjövall håller inte med:
– Jag har fått väldigt goda exempel de senaste veckorna på hur otroligt påhittig, flexibel och på många sätt överlägsen marknaden är framför en ganska stor och illa förberedd stat, säger hon.
Karin Svanborg-Sjövall tycker att staten har försvårat för näringslivets konstruktiva initiativ i krisen. Som exempel nämner hon att sprittillverkaren Absolut beläggs med “straffskatt” när de vill ställa om för att leverera handsprit och menar att Arbetsmiljöverket sätter käppar i hjulet för företag och privatpersoner som vill tillverka skyddsutrustning.
”Staten det enda som fungerar”
Enna Gerin beskriver i stället hur många ropar på staten i kristider, både sjukvård och företag.
– Det enda som fungerar just nu är faktiskt staten. Det som har hänt är att hela ekonomin har kollapsat vid första anblick av en större kris, säger hon.
I förra veckans Mötet diskuterade Hanif Bali (M) och Anders Lindberg, politisk redaktör på Aftonbladet, om det är rätt att ifrågasätta myndigheter i kristider. Se alla avsnitt av Mötet på SVT Play.