Det finns visserligen en syrseart i Sverige, hussyrsan, men det är inte den som hörs i trädgården. Inte heller en cikada, för den är sällsynt i Sverige.
Det kan möjligen vara en gräshoppa, till exempel backgräshoppan, men den spelar mest dagtid.
Det är i stället troligen den gröna vårtbitaren du hör den sena timmen. Det är Sveriges vanligaste vårtbitarart och spelar – stridulerar – genom att gnida vingarna mot varandra. Nu har den högsäsong.
-De har levt som nymfer (larver) hela sommaren och når i juli-augusti det fullbildade stadiet. Hanarna spelar då för att locka till parning, säger Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Medan hussyrsan är brungul känns den gröna vårtbitaren igen på sin skarpt gröna färg.
-Det är en riktigt vacker sak, konstaterar Rasmus Hovmöller.
Grön vårtbitare och stor vårtbitare är dessutom imponerande stora, upp till 35 respektive 45 millimeter. Men namnet till trots är de inte blodtörstiga.
-De bits inte om den inte får anledning, säger Rasmus Hovmöller som inte ger mycket för den gamla huskuren att använda insekten som vårtborttagare.
Fakta: Hopprätvingar
* Syrsor, gräshoppor och vårtbitare hör till insektsordningen hopprätvingar.
* Vårtbitare omfattar cirka 5 000 arter, varav tio i Sverige. Har långa, trådlika antenner. Är i regel aktiva nattetid. Allätare.
* Bland syrsorna finns cirka 2 900 arter. En art i Sverige: hussyrsan. Är liksom vårtbitare nattaktiva.
* Det finns hela 11 000 arter gräshoppor, varav 25 i Sverige. Till skillnad från vårtbitare och syrsor har gräshoppor kraftiga antenner, kortare än kroppen.
Källa: NE (TT)