Högsta dygnssiffran med nya fall i Norge sedan januari

Uppdaterad
Publicerad

729 nya bekräftade fall av covid-19 har konstaterats i Norge under det senaste dygnet, det är den högsta siffran på ett dygn sedan början av januari.

I både Norge och Finland har hårdare restriktioner nu börjat gälla.

Smittan ökar i 36 norska kommuner, visar en sammanställning som VG har gjort. Och 729 nya bekräftade fall av covid-19 det senaste dygnet är den högsta siffran sedan början av januari, rapporterar Dagbladet på tisdagen.

Oro för kommande dagarna

Den högsta registrerade dygnssiffran hittills i Norge under pandemin registrerades den 4 januari, då 936 fall konstaterades.

Coronapandemin

– Det är speciellt delar av Oslo som sticker ut, i områden där många bor tätt är man oroliga för större utbrott de kommande dagarna, säger NRK:s redaktör Joakim Reigstad i SVT:s morgonstudion.

Tuffare restriktioner har införts

I början av februari införde Norge en nästan fullständig nedstängning av flera norska städer och en lång rad kommuner. På måndagskvällen trädde nya regler i kraft i Oslo på grund av smittspridningen. Restauranger och affärer har stängts, medan livsmedelsbutiker och apotek är undantagna.

De nya reglerna, som i veckan också införs i flera kommuner runt Oslo, gäller fram till den 15 mars.

Kan bli utegångsförbud i Finland

Finland är relativt förskonade från smittspridning. Men oro för att de muterade virusvarianterna ska få fäste har gjort att undantagstillstånd infördes från och med i går, och från och med den 8 mars stänger restauranger och barer.

Regeringen överväger också utegångsförbud.

– Det är klart att det vore en chock om det blir utegångsförbud. Men folk är faktiskt positiva till de tuffa åtgärderna, regeringen har ett starkt stöd för åtgärderna. Jag tror att orsaken är att det gick så pass bra i våras och att folk därför har förtroende för regeringen, säger Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland, i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet