Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Sarah Ibrahim har pratat med två mammor vars barn har blivit bortförda. Hör henne och advokat Ia Svegers i klippet. Foto: SVT

”Högt antal barnbortföranden redan innan LVU-kampanjen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2021 har det pågått en desinformationskampanj i sociala medier om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Samtidigt har minst 900 barn förts ut ur Sverige de senaste fem åren – som socialtjänsten inte kunnat skydda, visar SVT:s kartläggning.

– Bortföranden har dock skett i hög utsträckning redan innan kampanjen, säger Sarah Ibrahim, en av reportrarna bakom granskningen.

Det finns i dag ingen nationellt kartläggning av hur många barn som förs ut ur Sverige. Alla myndigheter registrerar det på olika sätt. SVT:s grävande reportrar har fokuserat på Utrikesdepartementets register över barnbortföranden enligt Haagkonventionen och det som kallas för familjerelaterade tvångsärenden för att få fram hur många det rör sig om. 

Minst 916 barn har förts ut ur Sverige under fem år, visar kartläggningen. SVT:s reporter Sarah Ibrahim har träffat två mammor som drabbats.

LVU-kampanjen

– I de båda fallen handlar det om bortföranden där papporna vill att barnen ska växa upp i en mer traditionell religiös miljö, och så är det i 60 procent av fallen, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Barnbortföranden sker även utanför hederskontext

Sedan december 2021 har det pågått en desinformationskampanj riktad mot svensk socialtjänst, där det påstås att muslimska barn kidnappas. Kampanjen har fått spridning i sociala medier, men enligt de experter som SVT talat med har den inte haft särskilt stor påverkan på att barn förs från Sverige till andra länder.

– De yrkesverksamma (inom socialtjänsten) tog upp risken att en ökning skulle kunna bli konsekvensen, men det är inget vi som myndighet har kunnat analysera eller dra slutsatser kring, säger Sara Bäckström, på Jämställdhetsmyndigheten.

SVT:s kartläggning visar också att det har varit ett högt antal barnbortföranden redan innan LVU-kampanjen. De senaste fem åren har ungefär 200 barn blivit bortförda per år, flest till Somalia, Irak och Syrien.

– Det som vi kan se är att man blir bortförd för att undvika en myndighetsinblandning i familjen. Det gäller särskilt de fallen där det har funnits en hedersproblematik, förklarar Sara Bäckström.

Familjer berättar om ökad oro

I några av de familjer som SVT har följt har dock både föräldrar och barn berättat om en ökad oro att kontakta socialtjänsten. 

– Jag har alltid varit misstänksam mot socialtjänsten för att jag själv växte upp i HVB hem, men hade jag kontaktat de tidigare, så kanske de hade kunnat stoppa mina barns bortföranden, säger Sandra, som under 2021 fick två av fyra barn bortförda.

SVT Nyheters granskning fortsätter – vet du mer eller har du själv drabbats? Kontakta våra granskande reportrar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet