Höjd taxering – Villaägarna varnar för chockhöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Taxeringsvärdena på svenska småhus är på väg upp med i snitt 11 procent.

Det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Beräkningen görs inför höstens förslag på nya taxeringsvärden från verket.

”Förändringarna speglar prisutvecklingen på småhusmarknaden sedan den förra taxeringen 2009”, skriver Skatteverket.

Chockhöjningar kan komma

Villaägarnas riksförbund anser att Skatteverket ska avvakta med att höja taxeringsvärden på småhus i väntan på regeringens utredning om taxeringssystemet.

”Det enda rimliga är att frysa nuvarande taxeringsvärden i avvaktan på utredarens slutsatser”, skriver Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på förbundet.

Han räknar med att höjningen på 11 procent kan ge ”chockhöjda taxeringsvärden” för många enskilda småhusägare.

54 procent når maxbelopp

Med de nya taxeringsvärdena beräknas 54 procent av alla småhusägare nå upp till maxbeloppet för fastighetsavgiften för inkomståret 2012, vilket blir 6 825 kronor per hus och år och motsvarar 910 000 kronor i taxeringsvärde.

För de med lägre taxeringsvärden blir avgiften 0,75 procent av taxeringsvärdet.

För någon med 800 000 i taxeringsvärde, och om värdet höjs med 11 procent som Skatteverket angivit i snitt, ger det en skattehöjning på 660 kronor per år.

”Tungt för pensionärer

-Det är klart att det har en påverkan i och med att de som ligger under högsta fastighetsskatt får en ökad kostnad. Den summan per år för någon som bara har en pensionsinkomst – det kan ju naturligtvis kännas tungt, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Höjningen får effekt i deklarationen 2013. Det är svårt att sia om konjunkturläget då, och hur höjningen slår på samhällsekonomin, säger hon.

-Men hur det påverkar svensk ekonomi eller konsumtionen, där tror jag inte att det har så stor påverkan.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.