Sverige saknar regler om hur snart politiker får börja på nya jobb – men nu höjs röster för att införa karenstid för politiker som byter bransch. ”Sex månader borde vara ett minimum”, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Foto: TT

Hon vill införa karenstid för expolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens valförlust tvingar många ministrar och politiskt tillsatta tjänstemän att leta nya arbetsuppgifter.

Men de behöver inte gå arbetslösa särskilt länge  – Sverige saknar till skillnad från många andra länder, regler om hur snart politiker får börja på nya jobb.

Nu höjs röster för att införa en karenstid för politiker som byter bransch.

Att den borgerliga alliansen förlorade makten innebär att de 24 statsråden blir av med sina ministerjobb. 17 av ministrarna valdes in i den nya riksdagen och kan ta plats där, men 7 av dem måste hitta andra uppgifter.  

Dessutom följer ett hundratal statssekreterare och andra politiskt tillsatta tjänstemän ministrarna ut ur regeringskansliet. Deras kontakter och djupa kunskaper kan vara av stort intresse för exempelvis näringslivet – som ofta lockar med höga löner.

Läget efter valet 2014

Värsta scenariot: Personlig vinning

– Det värsta scenariot är att man försätter sig i en situation där man får personlig vinning eller påverkar beslut som innebär negativa konsekvenser för allmänheten, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Institutet anser att karensregler vid övergångar mellan politiska uppdrag och jobb i det privata näringslivet skulle öka allmänhetens förtroende för politikerna. 

I Sverige finns till skillnad från i Norge, Danmark och Finland inga regler för hur snart avgående ministrar får gå till nya jobb.                                           

Men karensregler förekommer på andra håll. I Riksbanken har de sex ledamöterna i direktionen, med riksbankschefen i spetsen, normalt en karenstid på ett år innan de kan gå till nya jobb där deras kunskaper kan missbrukas eller förtroendet för Riksbanken kan skadas.

Minimum sex månader

2012 föreslog bland annat förra riksrevisorn Eva Lindström i en rapport att en lag ”om möjlighet att utlösa en ettårig karantän för statsråd, statssekreterare, generaldirektörer” borde stiftas.

Även Folkpartiet anser att Sverige bör införa regler om karenstid.

– Det är idag upp till varje statsråd att själv bedöma detta. Folkpartiet föreslår att karensregler inrättas för att underlätta den diskussion som till och från dyker upp, säger Johan Pehrson,  FP:s rättspolitiske talesperson. 

Enligt Helena Sundén bör sex månaders karens vara ett minimum.

– Har man rollen som statsråd har man också ersättning under en viss tid efter att man lämnat uppdraget. Då kan man ju fundera på om man skulle man koppla karenstiden till den, säger Sundén.

Minister letar nytt jobb

En av de som letar nytt jobb är finansmarknadsminister Peter Norman. Några dagar efter valet sa han till Dagens Industri:

– Jag vill ha ett nytt jobb så fort som möjligt och det naturliga för mig är finanssektorn eller bolagsstyrningsfrågor. Hos de arbetsgivare som tycker att det är intressant att få en inblick i hur politik fungerar kanske jag kan göra lite nytta.

Vad tycker du, om Peter Norman får ett jobb i finansbranschen, bör han vänta ett tag med att börja jobba där?

– Jag vill inte uttala mig om ett enskilt hypotetiskt fall, säger Folkpartiets Johan Pehrson. 

Peter Norman låter hälsa att han inte har möjlighet att svara på frågor om hur han tänker hantera eventuella jobberbjudanden.

Fotnot: Statsråd som avgår kan ansöka om avgångsersättning motsvarande statsrådslönen. Ersättningen betalas ut under maximalt ett år men ska minskas med vad den f d ministern får i lön från ett nytt jobb.

Sju exministrar utan jobb

Ministrar som lämnar regeringen och inte valdes in i den nya riksdagen:

  • Lena Adelsohn Liljeroth, kultur- och idrottsminister
  • Stefan Attefall, civil- och bostadsminister
  • Carl Bildt, utrikesminister
  • Anders Borg, finansminister
  • Anna-Karin Hatt, IT- och energiminister
  • Maria Larsson, barn- och äldreminister
  • Peter Norman, finansmarknadsminister

Kända fall där politiker bytt till näringslivet

  • Björn Rosengren

För tolv år sen gick dåvarande näringsministern Björn Rosengren (S) i stort sett direkt från regeringen till ett jobb som rådgivare till Stenbecks bolag. Som näringsminister hade han haft hand om Telia och i Stenbeckbolagen ingick konkurrentenTele2. Men Björn Rosengren tyckte inte att detta var något problem.

– Jag kan inte se att jag har några hemligstämplade kunskaper som berör denna verksamhet, sa han då till SVT:s A-ekonomi.

  • Göran Persson

Ett annat exempel är dåvarande statsministern Göran Persson som, ett drygt halvår efter valförlusten 2006, gick till ett ett jobb i PR- och lobbyfirman JKL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet