Sjukdomen gör att man förlorar de celler som producerar signalsubstansen dopamin som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna, och som vi behöver för att kunna röra oss smidigt.
I dag finns inget botemedel mot Parkinsons sjukdom, bara symptomlindrande läkemedel. De kan ha svåra biverkningar och deras effekt minskar med tiden.
Reservdelar i hjärnan
Men nu väcks hopp om en bättre behandling.
Det är forskare vid Lunds universitet som har lyckats styra stamceller till att utvecklas till dopaminproducerande nervceller. De blir reservdelar som transplanteras in i hjärnan på patienter med Parkinsons.
Tanken är att de odlade cellerna ska ersätta och ta över funktionen av de celler som gått förlorade.
”Kan revolutionera Parkinson-behandlingen”
De första försöken på människa har precis startat vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Åtta patienter kommer att få sju miljoner odlade celler insprutade i hjärnan.
Neurologen Gesine Paul-Visse tror att cellterapin kan revolutionera behandlingen av Parkinsons sjukdom.
– Visionen är att det skulle kunna ges som en engångsbehandling och förhoppningen är att patienterna kan minska sin medicinering, slippa biverkningar av läkemedelsbehandlingen och få en långvarig bra motorisk effekt av cellerna livet ut, säger hon.
Läkemedel inom tio år?
Enligt forskarna innebär ingreppet en liten risk för blödning eller infektion. Men den allvarligaste potentiella risken med den här typen av stamcellsbehandling är att cellerna ska fortsätta dela sig och bilda en tumör.
Men forskarna säger att de känner sig trygga, trots riskerna.
– Cellerna har testats noggrant i djurstudier i nio månader och under den tiden har inga tumörer utvecklats, säger forskningsledaren och professorn Malin Parmar vid Lunds universitet.
Om metoden visar sig vara säker och effektiv kan de nya dopamincellerna tas fram i obegränsad mängd.
– Målet är att de här odlade cellerna ska finnas som läkemedel i hela världen inom fem till tio år, säger Malin Parmar.
Parkinsons sjukdom
Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom i vilken man främst förlorar de celler som producerar dopamin. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna.
Symptomen är ofta skakningar, stela muskler och sämre rörelseförmåga. Man kan också drabbas av depression, sömnproblem och tal- och kognitiva svårigheter.
Ungefär en av hundra personer över 60 år får Parkinsons sjukdom och cirka 20 000 personer tros leva med Parkinsons i Sverige. Sjukdomen är vanligast bland äldre personer men kan även drabba personer i 20-årsåldern, men det är mycket ovanligt.
Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd.
I dag finns det inget botemedel, eller något som kan skydda de döende dopamincellerna i hjärnan. Inte heller något som kan ersätta de sjuka cellerna.
Behandlingen med läkemedel går ut på att lindra symptomen och ersätta bristen på dopamin genom att till exempel tillföra levodopa, ett ämne som kroppen gör om till dopamin.
Läkemedlens effekt minskar med tiden och biverkningarna kan vara jobbiga.
STAMCELLSBEHANDLINGEN
Stamceller från befruktade ägg, så kallade embryonala stamceller, kan expandera oändligt antal gånger och har förmågan att bilda alla olika celltyper i vår kropp.
Genom att exponera stamceller för en blandning av olika växtfaktorer och signaler som de normalt skulle få under embryoutvecklingen, har Lundaforskarna lyckats styra stamcellerna till att bli omogna dopaminceller. Dessa ska ersätta de dopaminceller som Parkinsonpatienterna har förlorat.
Cellerna opereras in i hjärnan på patienten och inom några månader förväntas de mogna och skicka ut nervfibrer och börjar producera dopamin.
Behandlingen är en vidareutveckling av en metod som Lundaforskare utvecklade under 80- och 90-talet då man opererade in dopaminceller från aborterade foster.
De transplanterade cellerna kunde överleva i minst 24 år och ge en klinisk effekt under en lång tid. De återställde patienternas motoriska funktion vilket minskade behovet av medicinering och ökade patienternas livskvalitet.
Men eftersom tillgången på fostervävnad är begränsad, och eftersom dopamincellerna från foster varierar mycket i renhet och kvalitet, var det omöjligt att använda den gamla metoden till att massproducera läkemedel mot Parkinsons sjukdom.
Forskarna hoppas nu att de framodlade dopamincellerna ska fungera lika länge som cellerna från donerade foster och att de på ett effektivt sätt ska bromsa effekterna av sjukdomen.
Om den nya metoden med labbodlade dopaminceller visar sig vara säker och effektiv hoppas forskarna kunna ta fram en cellterapi som kan produceras i stor mängd och ges som en engångsbehandling.
Lundaforskarna samarbetar med forskare i USA och Japan där liknande försök görs, men med en annan celltyp och metod.