Hör när Baader-Meinhof-medlemmen Susanne Albrecht tar över ett möte i Stockholm 1975. Foto: Kriminalarkivet

Hittills okänd inspelning: Baader-Meinhof kuppade möte och läste manifest

Uppdaterad
Publicerad

Några veckor efter ockupationen av den västtyska ambassaden 1975 läste Baader-Meinhof-medlemmen Susanne Albrecht upp ett manifest på ett möte i Stockholm. Nu har en inspelning av talet för första gången uppdagats. 

– Det här är första gången man får höra nätverkets egna ord om ockupationen, säger Lasse Lampers i SVT:s nya serie Kriminalarkivet.

Fyra personer dog till följd av ockupationen av den västtyska ambassaden 1975. Två i gisslan avrättades av medlemmar ur Baader-Meinhof, eller Röda armé-fraktionen (RAF) som de också kallades, och två av terroristerna dog till följd av explosioner i byggnaden.  

“Försöker dölja sina ansikten”

Ungefär en månad senare dyker fyra medlemmar ur rörelsen upp i Stockholm på ett öppet möte anordnat av KRUM, Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering.  

– Ingen vet riktigt vilka de är. När de fotograferas försöker de dölja sina ansikten. Undan för undan går det upp för publiken att de är med i, eller sympatiserar med, Baader-Meinhof, säger journalisten Lasse Lampers i dokumentärserien Kriminalarkivet. 

Första gången inspelningen publiceras

En av medlemmarna, Susanne Albrecht, tar ordet och läser upp ett drygt 30 minuter långt manifest som gav RAF:s version av varför ambassaden ockuperades och vems fel det var att fler personer dog.   

– Det är första gången vi får höra gruppens egen retorik levererad av dem själva fullt öppet och inte i nån bandinspelning från nån underjordisk källare. Här har man tagit över mötet och kör ut de här provocerande budskapen över en alltmer chockad församling.  

Hör delar av inspelningen i klippet ovan. Vill du veta mer om västtysk terrorism och ambassadockupationen i Stockholm? Se Kriminalarkivet med Pops och Lampers i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.