Hot om sanktioner bakom fildelarrazzia

Uppdaterad
Publicerad

USA hotade Sverige med handelssanktioner inom ramen för WTO om inte Sverige stoppade fildelningssajter som The Pirate Bay. Det avslöjar SVT:s Rapport.

Statssekreterare Dan Eliasson fick i mars brev från Hollywoods mäktiga lobbyorganisation MPA, där det fram- går att den amerikanska ambassaden en- träget bett Sverige agera mot sajten.

Eliasson bekräftar i dag att USA på- talat möjligheten till handelssank- tioner om inte Sverige följer sina internationella åtaganden. Han har fö- rut förnekat att han varit inblandad.

I våras hade Dan Eliasson ett möte med överåklagare Sven-Erik Alhem och ville veta hur det gick med utredningen om Pirate Bay. Det var det stora ärendet vid mötet, säger Alhem till Rapport.

Kammaråklagare Håkan Roswall, som tidigare utrett Pirate Bay, kallades till justitiedepartementet.

-I det sammanhanget så nämndes det hot om svartlistning, att sådana hot fram- förts från den amerikanska regeringen, säger Håkan Roswall.

Vid mötet hade det framhållits noga att informationen inte fick uppfattas som en styrning om vad han skulle göra. Men på sitt bord hade han bara ett upphovsrättsärende, Pirate Bay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.