Ungefär 272 000 personer jobbar inom äldreomsorgen, 85 procent av dem är kvinnor. Foto: TT

Hög arbetsbörda och risk för skador i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivarna har för dålig koll på den höga arbetsbördan och risken för arbetsskador bland anställda i äldreomsorgen, visar en inspektionsrapport från Arbetsmiljöverket. Nio av tio arbetsställen som granskades fick krav på att förbättra arbetsmiljön.

– Det är ofta en orimlig balans mellan krav och resurser, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Sveriges befolkning blir allt äldre och vårdbehoven ökar. Om personalen ska hålla för ett långt arbetsliv och om det ska gå locka nya till branschen är arbetsmiljön en viktig faktor, säger Erna Zelmin Ekenhem.

Inspektioner har under tre år gjorts hos 196 arbetsgivare, både privata och offentliga, på mer än 1 000 arbetstställen. På 877 arbetsplatser ställdes krav på åtgärder. I 35 fall var kraven förenade med vite och i fem fall med förbud.

Hög arbetsbelastning, risk för kränkningar och belastningskador är del av personalens vardag och där gör arbetsgivarna för lite, enligt Arbetsmiljöverket.

– Störst brist ser vi i att arbetsgivare inte regelbundet undersöker, riskbedömer och åtgärdar risker i personalens arbete, säger Erna Zelmin Ekenhem.

En emotionell risk

Ungefär 272 000 personer jobbar inom äldreomsorgen, 85 procent av dem är kvinnor. Att branschen är så kvinnodominerad kan innebära andra risker för arbetsmiljön än man ser i mansdominerade branscher, säger projektledare Britt-Marie Henriksson. En av dem är emotionella risker.

– Vi möter arbetstagare som är starkt engagerade i sitt arbete och som ser stora behov hos de boende. Jag känner mig otillräcklig, jag upplever en frustration, jag vill ge mer men tiden och resurserna finns inte för det, säger hon.

Balansen mellan behov och resurser kan också vältra om det förekommer mycket osynligt arbete. Det kan handla om tvätt av arbetskläderna, att göra receptuttag på vägen hem eller att städa i personallokalerna. 

– Ska man ha koll på arbetsbelastningen behöver man ha koll på alla arbetsuppgifter som man förväntas göra, säger Britt-Marie Henriksson.

Ledningens inställning avgörande

Inspektionsinsatsen har inte bara omfattat arbetsplatserna utan även möten med ledningen på tjänstemanna- eller politisk nivå. I praktiken är det där ansvaret för resurserna och organisationen ligger, men kunskapen om arbetsmiljöarbetet varierar.

– Ledningens engagemang är avgörande för att ge både personal och chefer rätt förutsättningar.

Resultaten i rapporten ska närmast delas med arbetsmarknadens parter.

Exempel på arbetsmiljöbrister:

Otydliga rutiner för arbetsmiljöarbetet på alla nivåer

Medarbetarna är inte delaktiga

Inga regelbundna riskbedömningar

Lokala skyddsombud saknas

Åtgärder sätts in men följs inte upp

Medarbetare får inte stöd i att prioritera om om det saknas resurser till alla uppgifter

Chefer har för många medarbetare och för dåligt stöd från arbetsgivare

Källa : Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.