Glasålen simmar över 400 mil från Sar- gassohavet till de svenska vattnen. Efter 15-20 år ska den tillbaka för att leka, men fastnar i stället och kommer aldrig fram.
Enligt Fiskeriverket är invandringen av glasål dessutom bara tre procent av vad den var på 1970-talet och regeringen väntas inom kort besluta om att kraftigt begränsa ålfisket, uppger Rapport.
Glasålens vandring från Sargassohavet, över Atlanten och till Sverige tar tre år. När den kommer till den svenska kusten vill den ta sig upp i älvar och vattendrag och för att ålen ska komma förbi de kraftverk som finns så måste kraftbolagen, enligt vattendomar, hjälpa ålen uppåt.
Fastnar i kraftverken
Men det är när ålen ska ta sig tillbaka igen som den stöter på problem. Nästan inga ålar klarar sig när de ska simma ut mot havet. Antingen klyvs de i kraftverkens turbiner eller fastnar i galler och dör.
-Man kan ju inte annat än bli bedrövad när man känner för ålen och vi vill ju gärna bevara den till kommande generationer så att de också får uppleva ett ålfiske. Det skulle vara mycket tragiskt om vi är sista generationen som upplever det här, säger Ingemar Alenäs, biolog i Falkenbergs kommun till Rapport.
Utrotningshot
Om inget görs kommer ålfiske i framtiden att bli alldeles omöjligt, enligt Håkan Wickström, forskare på Fiskeriverket som säger att risken för att arten utrotas är ganska stor.