Riese valse att stänga banken i morse och kunderna kommer inte åt sina värdedepåer.
HQ Banks styrelse arbetade in i det sista med att försöka hitta en ny ägare.
I ett pressmeddelande skriver banken att det fanns ”en i det närmaste slutförhandlad lösning”, som visade sig omöjlig att genomföra. ”Denna lösning förutsatte att Finansinspektionen på grund av den tänkta ägarförändringen skulle kunna ompröva sitt beslut om återkallande av tillstånd för HQ Bank”, skriver styrelsen.
Affär med Carnegie stoppades
HQ Bank redogör inte närmare för vilken lösning som var i princip färdig, men sent i söndags kväll kom uppgifter om att Finansinspektionen stoppat en affär där investmentbanken Carnegie skulle bli ny ägare.
Dagens Industri skriver att Carnegie var den enda aktören med ett färdigt förslag till övertagande och kontrakt.
DI uppger också att storbanken Nordea har räknat på möjligheten att köpa HQ Bank, liksom riskkapitalbolaget EQT, Handelsbanken, SEB, norska DnB samt investmentbolaget ABG Sundal Collier.
Likvidatorn Björn Riese säger att målsättningen är att hitta en ny köpare så fort som möjligt, en köpare som också måste godkännas av Finansinspektionen. I övrigt var Riese fåordig vid dagens presskonferens.
Enligt Finansinspektionen har HQ Bank under en lång tid grovt övervärderat sin tradingportfölj. Bolaget har redovisat sin finansiella ställning felaktigt – i praktiken har bolaget haft för lite kapital för att driva bank.
Riskhanteringen har brustit
Banken har också haft stora brister i sin riskhantering. Dessutom har problemen dolts genom att bolaget lämnat in bristfälliga eller felaktiga bedömningar om sitt kapitalbehov, visar FI:s granskning.
HQ Banks informationschef Eric Amcoff säger att det pågått intensiva diskussioner hela natten för att hitta en lösning. Han vill dock inte kommentera med vem diskussionerna förts.
På frågan om hur tvångslikvidationen påverkar bankens kunder säger Amcoff att man under hela processen strävat efter att skydda kundernas medel.
-Vi är inte på obestånd och vår likviditet är inte hotad. Men från och med nu ligger allt ansvar hos Finansinspektionen och hos likvidatorn.
HQ-fonder berörs inte
Enligt Amcoff har HQ Bank cirka 20.000 depåkunder, och för deras räkning förvaltar banken sammanlagt cirka 60 miljarder kronor.
De som har HQ-fonder berörs inte alls av nedläggningen av HQ-bank. HQ-fonder köptes i våras av HQ:s storägare Öresund. De stora förlorarna är i stället HQ:s aktieägare, skriver Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg på sin blogg.
Finansinspektionens beslut att banken måste stänga gör att spararna måste flytta sina sparmedel från banken, men eftersom det finns gott om pengar bör det inte uppstå någon brist vid de väntade uttagen, skriver Hemberg. Alla uttag kommer däremot att ta litet tid eftersom det rör sig om många tusen sparare.
Banken har omkring 8.000 aktieägare och 150 anställda.
Aktien rasar
Nasdaq OMX meddelar kortfattat att HQ kvarstår på börsens observationslista. Bolaget hamnade där den 8 juni, och då var börsens bedömning att det ”förelåg väsentlig osäkerhet avseende bolaget och priset på dess noterade värdepapper”.
När handeln på Stockholmsbörsen inleddes rasade HQ-aktien med 83 procent till 9:60 kronor. Kursen kan jämföras med en kurs på 143 kronor per aktie så sent som i april i år.
TT
Fakta: HQ Bank
• HQ Bank har drygt 20 000 depåkonton. Knappt 900 personer och företag har insättningar över det garanterade beloppet i insättningsgarantin.
• Kunderna har kunnat handla med värdepapper samt pensions- och fondspara i banken. HQ Bank har också haft tillstånd att förmedla försäkringar.
• I våras tvingades banken avveckla sin tradingverksamhet efter stora förluster i handeln med värdepapper, råvaror och valutor – kostnaden landade på drygt 1,2 miljarder kronor.
• Under årets andra kvartal redovisade banken en förlust på 654 miljoner kronor.
TT