Det råder bråda dagar för Huaweis Nordenchef, medger han själv när SVT Nyheter når honom för en telefonintervju. Men att svara på mediefrågor är också del av hans jobb, tillägger han.
Myndigheter i flera länder, särskilt USA, har uttryckt misstankar om att företagets teknik kan missbrukas av kinesiska myndigheter för spionage eller sabotage. En rad länder har förbjudit Huawei-teknik från sina kommande 5G-nät.
Huawei har kategoriskt nekat till alla anklagelser. Enligt Kenneth Fredriksen handlar anklagelserna inte om verkliga säkerhetsproblem utan om internationell storpolitik i ett läge där Kina hamnat på kollisionskurs med USA och i viss mån EU.
– Så det är fel och beklagligt att debatten har dragit sig i politisk riktning, säger han.
Inga förpliktelser mot Kina
Men det är inte bara tekniken som väckt frågetecken, utan också Huaweis förhållande till den kinesiska staten och dess lagar. Särskilt en lag från 2017 som kommit att kallas Nationella säkerhetslagen anses förplikta till nära samarbete med kinesiska myndigheter.
Fredriksen framhåller att Huawei följer lokal lag i länder där man verkar, inte kinesisk, och att företagets grundare svurit att hellre lägga ned verksamheten än ge efter för eventuella krav på spionage från myndigheters sida. Dessutom ska företagets juridiska tolkning vara att man inte alls behöver samarbeta med underrättelsetjänst i Kina på det sätt som oron gäller.
– Vi har över huvud taget inga förpliktelser att lämna ut information genom bakdörrar eller vad det nu kan vara, ifrån nät eller kunder utanför Kinas gränser, säger han.
Kinesiska ambassaden i Norge förnekade nyligen att det finns lagar som kräver att företag bygger in ”obligatoriska bakdörrar” i teknik.
”Ingen dokumentation”
Enligt Fredriksen blir enskilda leverantörer som Huawei satta under lupp av den enkla anledning att de är från ett visst ställe, i Huaweis fall Kina.
Att USA har tagit täten i kraven på Huawei-förbud sammanfaller också med den bredare handelskonflikten mellan Kina och USA. Kinesiska representanter, bland den Kinas ambassadör i Sverige, har beskrivit USA:s anklagelser mot Huawei som mobbning, och smutskastning.
Fredriksen framhåller att det inte finns några bevis för anklagelserna mot Huawei.
– Det finns ingen dokumentation som visar att vi har haft säkerhetsproblem i vår infrastruktur som ger grund för den debatt som vi ser idag, säger Fredriksen.
Kraven ”måste gälla alla”
Huawei är världens näst största producent av mobiltelefoner och världens största leverantör av telekomtekniken i nätverk. Samtliga av Sveriges fyra stora teleoperatörer använder sig av företagets teknik, och säkerhetsdebatten har blossat upp även här när 5G-nätet nu ska byggas.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har öppnat för skärpta lagar där misstänkta teknikleverantörer kan stängas ute från 5G-näten. Kenneth Fredriksen säger sig inte ha något emot en granskning, och välkomnar en ”öppen och transparent” dialog med myndigheter och kunder.
– Vi har inget problem med att låta aktörer testa utrustningen som de avser implementera i sin digitala infrastruktur.
Han tillägger dock att det är viktigt att säkerhetskraven är generella och gäller alla aktörer på marknaden, inte bara exempelvis Huawei. I flera andra länder har Huawei tillsammans med lokala aktörer i dag en sorts testlaboratorier där man kan testa utrustning, och liknande anläggningar är på väg i Norge och Bryssel. I Sverige finns däremot ingen sådan diskussion i dag.
Uttrycker optimism
Trots debatten kring Huawei internationellt så har svenska teleoperatörer förhållit sig avvaktande, eller uttryckt sig skeptiskt till ”Huawei-förbud” utan vidare bevis för att det finns några problem. Kenneth Fredriksen uttrycker trots allt optimism, i enlighet med hans jobb.
– Vi har mycket att bidra med på många områden, säger han.
– Vi har bra produkter och kommer att forsätta leverera bra produkter, och jag tror att svenska konsumenter och operatörer kommer att efterfråga dem även i framtiden.
Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei
Amerikanska myndigheter sätter hårt tryck på många länder för att de ska säga nej till Huaweis 5G-teknik. Australien och Nya Zeeland har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden. I USA är bolagets teknik stoppat hos känsliga myndigheter och president Donald Trump överväger enligt amerikanska medier att via ett dekret förbjuda Huawei i alla mobilnät.
Frågan är högaktuell i de flesta europeiska länder. Utan att peka på något bolag sade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) nyligen att det kan bli aktuellt med en svensk lagändring som kan stoppa leverantörer av 5G-teknik.
Många operatörer avvaktar. Telias vd Johan Dennelind sade i en intervju med Svenska Dagbladet nyligen att han vill se bevis innan han agerar mot Huawei.
Konflikten mellan USA och KIna/Huawei trappades upp i december då bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada. Hon har begärts utlämnad till USA för misstänkt brott mot sanktionerna mot Iran.
Huawei omsätter omkring 100 miljarder dollar (omkring 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk. (TT)