”Vet man att man nyss blivit biten så ska man söka vård, säger läkaren Johanna Nordmark Grass. Foto: Terje Pedersen/TT/Privat

Fler larmar om huggormsbett – kopplas till fina vädret

Uppdaterad
Publicerad

Ska du plocka bär eller promenera i skogen? Då kan det vara bra att se efter var du sätter händer och fötter.

– Så fort det är fint väder så blir det mycket fler huggormsbett, säger överläkaren Johanna Nordmark Grass.

Julimånad brukar vara den mest huggormsbettsintensiva perioden på året, och 2021 ser inte ut att gå emot trenden. Giftinformationscentralen har fått in 622 samtal om huggormsbett hittills i år, varav 267 den här månaden.

Det är fler än under samma period i fjol, vilket till stor del beror på vädret. Det har varit varmare i år, vilket nu syns i statistiken. 

Var uppmärksam i skogen

– Jag tror inte att det är så att det är fler huggormar, utan när det är bra väder så hamnar människor och ormar på samma ställe. De tycker om att ligga och sola samtidigt som vi är ute och rör oss. De är också lite slöare när det är varmt och tar sig inte undan innan vi råkar röra vid dem eller kliva på dem, säger överläkaren Johanna Nordmark Grass vid Giftinformationscentralen.

Hon tycker inte att man ska vara jätteorolig eftersom de flesta som är ute i skog och mark inte blir huggormsbitna. Men tycker att man ska försöka se efter var man sätter händer och fötter när man är ute och rör sig i högt gräs. På en kortklippt gräsmatta bedömer hon risken att bli biten som minimal.

”Försök inte suga ut giftet”

Blir man biten så ska man försöka hålla sig lugn. Inte stressa upp sig, men ta sig till sjukhus så fort man kan, enligt Johanna Nordmark Grass.

– Man kan bli rejält dålig och känner man att man blir yr eller får ont i magen och börjar kräkas så ska man ringa ambulans, säger hon.

Man ska inte köra till sjukhuset själv eller försöka “lösa” situationen på egen hand genom att suga ut giftet eller snöra av en arm eller ben.

– Du har massa bakterier i munhålan, så i värsta fall åsamkar du dig själv en rejäl infektion i såret om du försöker suga ut ett gift. Och om du försöker snöra av en arm eller ett ben så finns risk att du drar åt för hårt och hämmar cirkulationen. Och det hjälper inte ett dugg, säger läkaren.

I klippet: Här fångar experten en huggorm:

Antal samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen

Hittills 2021: 622

2020: 1 076

2019: 920

2018: 1 225

2017: 788

2016: 938

2015: 806

2014: 658

2013: 456

2012: 375

2011: 490

2010: 418

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.