Huggormarna finns i väggarna

Uppdaterad
Publicerad

Med stigande temperaturer kommer också huggormarna fram. Men pass på, de ligger inte bara i varma stenrösen. En favoritplats är i vanliga husväggar.

De är inte många i sitt slag, men de finns – huggormssanerarna. Ofta gäller det att få bort ormar från villa- och sommarstugetomter, men också från väggar och grunder, för att skydda husdjur och boende.

Thomas Thunmark är ormsanerare och ska just kontrollera en förskola utanför Stockholm där det låtit misstänkt från väggarna. Thomas stoppar in en termometer bakom väggen och upp i panelerna. Det säger en del om hur de rör sig i väggarna. Efter insatsen summerar han.

-Jag har plockat ut omkring 60 ormar från väggarna och då använder man koldioxid för att ändra miljön i väggarna så att ormarna kommer ut, säger Thomas Thunmark.

Är det vanligt med orm i väggar?

-Ja, vanligare än man tror.

Över 250 personer om året blir huggormsbitna i Sverige – men för husdjuren är det värre.

-Ungefär 1.700 hundar och 300 katter drabbas av huggormsbett varje år, säger Cina Seidefors på Agria Djurförsäkring. Ofta vill djuret undersöka det som ser lite lustigt ut i gräset, och då smäller det. Oftast på nosen eller tassen.

-Om hunden eller katten börjar bli intresserad av ett speciellt område, då ska man kalla in dem och titta i buskagen om det finns orm där.

Thomas Jonasson

thomas.jonasson@svt.se

Nils Edman

nils.edman@svt.se

Fakta

  • Huggormen är den enda giftiga ormen som lever i Skandinavien. Man känner ganska enkelt igen huggormen på dess sicksackformiga mönster som de allra flesta arter av huggorm har på ryggen.
  • Hanen av huggormen blir i allmänhet mellan 34 till 76 centimeter lång, honan mellan 42 och 78 centimeter. Enstaka exemplar om cirka 100 centimeter, är kända, speciellt från norra delen av utbredningsområdet. Huggormar har vertikala pupiller (som på en katt till skillnad från snokens runda). Huvudet är brett och platt, med fjäll som är mindre än snokens.
  • För vuxna är ett huggormsbett sällan livshotande även om det har hänt att människor dött efter huggormsbett, då vanligen på grund av överkänslighet (anafylaktisk chock/allergichock), ungefär vart åttonde år dör någon i Sverige på grund av huggormsbett ? att jämföra med att det dör i snitt en person av getingstick varje år. Ungefär 200 personer per år söker läkarhjälp för huggormsbett i Sverige; till detta kommer de av de bitna som aldrig uppsöker läkare.

Källa: Wikipedia m.fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.