Hultqvist (S) vill att Ryssland bjuder in observatörer för att ”agera förtroendeskapande och säkerhetsskapande”. På bilden svenska militärer under övning i markstrid. Arkivbild. Foto: TT

Hultqvist vill ha insyn i rysk militärövning

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland bör bjuda in observatörer till sin militärövning Zapad i höst, anser Sveriges försvarsminister Peter Hulqvist (S), rapporterar Ekot.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att Ryssland ska bjuda in observatörer till den ryska militärövningen Zapad i höst, enligt Sveriges Radio Ekot. Den pågår samtidigt som försvarsövningen Aurora, som äger rum i Sverige. Dit har Ryssland erbjudits att skicka observatörer.

– De bör också inbjuda observatörer. Det här är sammantaget en mycket stor övning och det är rimligt att eftersom den pågår samtidigt som vår övning att man agerar förtroendeskapande och säkerhetsskapande genom att inbjuda observatörer och visa den öppenheten, säger Hultqvist till Ekot.

LÄS MER: Motvind för den svenska fredsrörelsen

Länderna inom Organisationen för säkerhet och samarbete inom Europa (OSSE) har kommit överens om att bjuda in observatörer från andra länder när militärövningar når en viss storlek.

Zapad har enligt internationella bedömare nått den gränsen tidigare år, men det tycker inte Ryssland.

LÄS MER: 1.500 amerikanska soldater till Sverige

Fakta: Försvarsövningen Aurora

Höstens försvarsmaktsövning Aurora 17 under veckorna 37–39 i september beskrivs som den största i övningen i Sverige på över 20 år.

Övningen ska genomföras i luften, på marken och till sjöss och ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Totalt ska 19 000 män och kvinnor från Försvarsmakten, ett flertal myndigheter och andra länder delta.

Bland dessa länder märks förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

Avsikten är bland annat att öva förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.