Hundratals renar drunknade

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra renar har drunknat i sjön Kutjaure i Norrbotten. -Isen brast när en hjord med cirka 3.000 renar var på väg ner till vinterbetet i skogslandet, säger Bertil Kielatis, ordförande i Sirges Sameby.

Renflytten gick den vanliga vägen där renhjorden drivits fram många gånger tidigare.

-Jag vet inga närmare omständigheter om tragedin, annat än att isen plötsligt gav vika på torsdagen och hundratals renar hamnade i vattnet. Vi arbetar nu med att bärga alla döda renkroppar, säger Bertil Kielatis.

Sirges sameby i Jokkmokk kommun är Sveriges största sameby med cirka 300 medlemmar i ett 90-tal rennäringsföretag.

Tragedin på sjön Kutjaure är ett stort ekonomiskt bakslag för renägarna.

-Det är en tragedi på många sätt – inte minst för alla djur som fått lida, men också för de renskötare som var på plats och var helt hjälplösa när det inträffade, säger samebyns ordförande Bertil Kielatis.

Drevs med skotrar

Renhjorden drevs med hjälp av renskötare som färdades på snöskotrar samt med hjälp av en helikopter.

-Det är så det ofta går till nu för tiden när större renhjordar ska drivas upp eller ner från fjället.

Det är cirka 200 renar som drunknat enligt vad samebyn rapporterat till länsstyrelsen i Norrbotten.

Det är renägarna som är ansvariga för sina djur, men den ansvarige för rennäringsfrågor vid länsstyrelsen tror inte att det inträffade kommer att få ett rättsligt efterspel.

-Som djurägare är man alltid ansvarig för sina djur. I det här fallet har samebyn undersökt isens bärighet innan renhjorden flyttades och konstaterat att isen skulle hålla, men då har det inträffat något som ingen kunnat förutse, säger Erik Gustavsson, enhetschef för naturresurs- och rennäringsenheten på länsstyrelsen I Norrbotten.

Vände och sprang

I normala fall går renarna efter varandra som på ett pärlband när de drivs.

-När de renar som gick först i flocken kommit över älven så vände de plötsligt tillbaka av okänd anledning och renhjorden började plötsligt springa runt, runt ute på isen – och då blev trycket så stort att isen gav vika, säger Erik Gustavsson.

Det mest akuta just nu är att bärga och ta hand om de döda djurkropparna.

-Vi kommer under dagen tillsammans med länsveterinären att diskutera hur alla dessa döda renar ska tas om hand, säger Erik Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.