– Det blir mycket svinn. Har du en kanonpära slänger du bort 25 procent, säger han.
Matsvinnet bidrar till en onödig belastning på miljön och klimatet. Enligt Jordbruksverket produceras 400 000 ton mat per år som inte lämnar gården där det producerats.
Ökade krav
Hans Westlund berättar att han kasserar 100 ton potatis varje år av de 500 ton han producerar.
– Kraven ökar från alla håll. Det är klart att handlaren vill ha en snygg potatis, han behöver inte betala för det.
Stora miljökonsekvenser
En mängd faktorer påverkar svinnet, menar Jordbruksverket. I grunden ligger dock marknadens krav, det vill säga vilka krav på utseende, sorter, och storlekar. Kraven kommer från såväl grossister, butiker och i slutänden konsumenterna.
Svinnet leder till stora negativa miljöeffekter och resurser försvinner till ingen nytta.
– Du har ju kostat på lika mycket, klimatmässigt på det du slänger som det du säljer.
Kasseras i onödan
På Jordbruksverket bekräftar man det Hans Westlund berättar, att många krav som handeln och konsumenterna har på produkterna är kosmetiska och att de har liten eller ingen betydelse för ätkvaliteten. Hans Westlund menar att det rör sig om bra mat som kastas, helt i onödan.
– De flesta skalar ju potatisen innan de äter den, så en fläck på skalet borde inte spela någon roll, menar Hans Westlund.