• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT.

Tvingas slänga hundratals ton potatis på grund av skönhetsfel

Uppdaterad
Publicerad

Potatisodlaren Hans Westlund i Sundsvall tvingas kassera en femtedel av sin skörd på grund av mindre skönhetsfel såsom fläckar och liknande.

– Det blir mycket svinn. Har du en kanonpära slänger du bort 25 procent, säger han.

Matsvinnet bidrar till en onödig belastning på miljön och klimatet. Enligt Jordbruksverket produceras 400 000 ton mat per år som inte lämnar gården där det producerats.

Val 2018 – #dinröst

Ökade krav

Hans Westlund berättar att han kasserar 100 ton potatis varje år av de 500 ton han producerar.

– Kraven ökar från alla håll. Det är klart att handlaren vill ha en snygg potatis, han behöver inte betala för det.

Stora miljökonsekvenser

En mängd faktorer påverkar svinnet, menar Jordbruksverket. I grunden ligger dock marknadens krav, det vill säga vilka krav på utseende, sorter, och storlekar. Kraven kommer från såväl grossister, butiker och i slutänden konsumenterna.

Svinnet leder till stora negativa miljöeffekter och resurser försvinner till ingen nytta.

– Du har ju kostat på lika mycket, klimatmässigt på det du slänger som det du säljer.

Ful potatis ratas av kunderna. Foto: SVT.

Kasseras i onödan

På Jordbruksverket bekräftar man det Hans Westlund berättar, att många krav som handeln och konsumenterna har på produkterna är kosmetiska och att de har liten eller ingen betydelse för ätkvaliteten. Hans Westlund menar att det rör sig om bra mat som kastas, helt i onödan.

– De flesta skalar ju potatisen innan de äter den, så en fläck på skalet borde inte spela någon roll, menar Hans Westlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet