David Thurfjell, professor i religionskunskap vid Södertörns högskola, har djupintervjuat 100 troende kristna svenskar. Han beskriver att flera upplever sin tro som ”pinsam”, eller att man betraktas som ”lite konstig” av andra icke troende personer.
Elin Engström känner igen sig i resonemanget.
– Jag är inte alls förvånad. Bland aktiva människor i Svenska kyrkan finns en pinsamhetskänsla.
Hon tror att mediebilden av Svenska kyrkan är en av anledningarna till känslan av pinsamhet.
– Kyrkan uppmärksammas framför allt vid övergrepp eller när kristna ledare är extrema i sin tro, säger Engström.
Fördomar från icke troende
I dag går fler svenskar ur kyrkan än antalet som ansöker om medlemskap – främst för att de inte tror på gud. Enligt den senaste statistiken lämnade 90.000 personer, 1,5 procent av medlemmarna, Svenska kyrkan 2016.
– Det finns fördomar att vi i kyrkan är lite naiva, som att vi tror på att jorden skapades på sex dagar, säger Elin Engström.
Vilka fördomar som kristen möter du?
– De klassiska fördomarna är präglade av frikyrkan. Jag har fått frågan: ”Oj, dricker du vin? Är du inte kristen?”. Det fanns förr en stark koppling mellan frikyrklighet och nykterism.
”Kan ha svårt att identifiera sig”
Elin Engström upplever att ramarna för vem som är kristen blivit snävare med åren.
– Risken är att man inte identifierar sig med bilden av hur en kristen ska vara.
Känner du själv igen dig i resonemanget?
– Ja. Så där har jag också känt. När jag lyssnar på radion till exempel: ”Varför måste de kristna prata sådär konstigt?”.
Hon upplever samtidigt ett ökat intresse för kyrka och tro från människor som är samhällsengagerade och uppskattar kyrkan som en tydlig röst för människors värde när det till exempel handlar om migration eller utförsäkringar.
– Historiskt sett har kyrkan präglats av konservativa värderingar, men samhället förändras, säger hon.
Hur tror du synen på att säga att man är troende kommer förändras med tiden?
– Jag upplever att medelålders och äldre har en mer negativ bild av att säga att de är kristna. Men det finns en större acceptans för religion bland yngre i dag än tidigare. Jag tror därför att synen på tro kommer att förändras med tiden, säger Elin Engström.