Michael Kucera, nyhetschef för SVT Nyheter Online. Foto: Jan Danielsson/SVT

Hur elakt får det bli?

Uppdaterad
Publicerad

Det är vårt jobb att sända direkt när något händer. Långa direktsändningar där information som nyss har givits vid exempelvis en presskonferens ska förklaras, kommenteras, analyseras. Vi ska vara korrekta och snabba. Det är vårt uppdrag.  

Snabbheten och korrektheten är vårt mål. Men mitt i ett flöde av långa sändningar så kan det bli fel. Ibland kanske vi bara snubblar och blir otydliga och ibland kommer ord på fel sätt. Det var precis det som hände i en direktsändning under torsdagen. Vår reporter sa i hastigheten och mitt i flödet av ny information fel och hon eller programledaren kunde eller borde ha korrigerat det som sades apropå en rapport om smittspridning i förskolemiljö: ”om man nu kan se det (förskolan) som en arbetsplats”. Kanske skulle hon ha sagt ”om man nu kan se förskolan enbart som en arbetsplats”.  

För alla som undrar var SVT står i frågan: Självklart är förskolan en arbetsplats där det arbetar pedagoger. Men förskolan är också barnens skola, inte barnens arbetsplats.  

Nyhetsbloggen

Så vi beklagar att detta blev fel. Men vi måste samtidigt protestera mot den våg av missaktning, förakt och otidigheter som vår reporter sedan denna felsägning har varit tvungen att utstå på sociala medier och i sin mejl. Tillmälen som pucko, stolpskott, idiot, dumhuvud, korkad, jävla lallare, blåst brud, mupp, inte alla hästar i stallet, dum i hela huvudet, störd, clown används helt öppet i en Facebook-tråd. En och annan försöker stävja språket och debattnivån men flertalet anser sig kunna skriva just den här typen av tillmälen.  

Som chef anser jag att det är fullständigt otillständigt att en medarbetare som utför ett svårt och viktigt arbete ska drabbas av detta för vad som, ärligt talat, är en olycklig felsägning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet