Trots att mutationer av coronaviruset finns spritt i landet menar KI-professorn och vaccinexperten Matti Sällberg att det inte finns någon anledning till ökad oro, men han poängterar att det är viktigt att vara försiktig och fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Det har visat sig att de här mutationerna har uppstått och de kan få en ganska stor spridning. Man behöver övervaka för att se hur virus förändrar sig och om det uppstår större oväntade förändringar hos virus som har en större påverkan, säger han.
Alla virus muterar
Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet, menar att alla virus muterar. Coronaviruset verkar enligt honom dessutom mutera avsevärt mindre än exempelvis hiv-viruset eller hepatit C-viruset. Samtidigt pekar han på en oro eftersom pandemin är så utbredd.
– Det innebär att det finns så många människor som viruset har möjlighet att mutera i. Om man slår samman alla människor som infekteras så blir risken klart högre än vad man ursprungligen tänkte sig när man inte fullt ut insåg storleksgraden av den här pandemin, säger Anders Sönnerborg.
Enligt honom finns det en risk att viruset fortsätter att mutera så att dagens vaccin blir mindre effektivt. Samtidigt menar han att man kommer att kunna ändra delar av designen på dagens vaccin så att det passar för nya mutationer.
Viktigt att fortsätta vaccinera
– Om viruset ändras ytterligare så kommer det till hösten med all säkerhet finnas nya vaccinkandidater mot nya varianter. Det viktiga här är att ha pejl på utvecklingen av viruset, man måste fånga upp de nya virusstammarna i ett tidigt skede, säger Anders Sönnerborg.
Även Matti Sällberg är optimistisk vad gäller framtida vaccin mot mutationer av coronaviruset.
– Nu är det viktigt att man kör vidare med de vaccin som vi har, de har en skyddseffekt även mot de muterade stammarna. Parallellt med det kan man rulla ut även de muterade vaccinvarianterna med vaccin som är anpassade mot de här mutanterna, säger han.