Professorn om virusmutationer: ”Toppen av isberget”

Uppdaterad
Publicerad

Mutationer av coronaviruset har hittills upptäckts i Storbritannien och Sydafrika.

Enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, finns det garanterat ännu fler i omlopp i samhället redan.

– Det finns ett oändligt antal mutanter i verkligheten. Vi ser kanske en pytteliten topp av en liten del av ett isberg, säger han.

De mutationerna av covid-19 som påträffats i Storbritannien och Sydafrika sprids förhållandevis snabbt, enligt Tomas Bergström.

– Om det beror på lokala faktorer eller rena virusegenskaper återstår att se. Men det intressanta med den sydafrikanska varianten är att det är sommar där nu. Så där sprids det snabbt trots att det inte är kallare klimat, säger han.

Är ett muterat virus automatiskt värre?

– Nej. Mutationer kan vara neutrala, göra viruset snällare, eller så kan det i vissa väldigt sällsynta fall ge en elakare virusrvariant. Men det är ovanligt. 

Så funkar vaccinet på mutationer

Han säger att folk generellt blir ”rätt skrämda” av alla mutationer, men att det inte är något konstigt.

– Det är en del av virusets vanliga biologi – det måste mutera, annars dör det ut.

Fungerar vaccinet lika bra på ett muterat virus?

– Trots att det sker mutationer hela tiden så finns det ganska många delar av spikeproteinet som är intakta. Om vi då får ett bra antikroppssvar av vaccinet, vilket det verkar som att vi får, så bör det skyddet fungera. 

Tomas Bergström ser dock med tillförsikt på framtiden.

– Det viktigaste är egentligen hur vaccinet kommer att fungera. Jag tror att det kommer gå bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.