Vatten, el och sophämtning är nåt som villaägare över hela landet behöver. Den stora skillnaden ligger i vad de betalar för det. Villaägarnas riksförbund har jämfört hur stor driftskostnaden är för en villa i landets 290 olika kommuner.
Genom att jämföra kommunala taxor, el, försäkring och genomsnittlig fastighetsskatt för kommuen har villaägarna kommit fram till att det skiljer 15.000 kronor per år mellan vad husägare betalar beroende var de bor.
– Det finns naturliga skillnader mellan olika delar av landet och mellan olika kommuner. Men så stora skillnader som vi nu kan se i den här undersökningen är inte motiverat. Inte minst mot bakgrund av att ungefär hälften av skillnaderna beror på politiska beslut i riksdagen, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.
Norrland billigast
De tre dyraste kommunerna för villaägare är Tjörn, Värmdö och Hammarö. Där hamnar driftskostnaden på över 57.000 kronor om året. De billigaste är Lycksele, Malå och Boden där kostnaden landar på omkring 42.000 kronor. Villaägarna har inte räknat med kostnader för bolån och amorteringar.
– Jag tror att de kommuner som avviker på ett negativt sätt i den här undersökningen med sina egna taxor och avgifter bör få ett ökat fokus, och ställa sig frågan: bedriver vi verkligen verksamheten på ett kostnadseffektivt sätt? säger Joacim Olsson.
Hela listan finns nedanför faktarutan.
Så här gick undersökningen till
Villaägarnas riksförbund har räknat samman de faktorer som påverkar driftskostnaden för ett småhus.
Fastighetsskatt:
Sedan 2008 är fastighetsskatten för en småhusägare antingen 0,75 procentenheter av taxeringsvärdet på huset eller maxtaket som förra året uppgick till 6825 kronor.
Maxtaket i fastighetsskatten når de småhusägare som har ett taxeringsvärde som uppgår till 910 000 kronor eller mer.
I den här undersökningen används det genomsnittliga taxeringsvärdet i respektive kommun för att räkna ut en genomsnittlig fastighetsskatt för en småhusägare i respektive kommun.
El:
I undersökningen har Villaägarna utgått från ett typhus med en årlig användning om 20 000 kWh per år. Därefter har elanvändningen viktats efter verklig användning i respektive elområde, med resultatet att användningen antas vara något högre i norr (som mest 21 860 kWh/år) och något lägre i söder (som lägst 19 750 kWh/år).
Kostnaderna har beräknats utifrån denna förbrukning och faktiska debiterade priser. Vid beräkningarna har hänsyn tagits till prisnivån i resp. elområde samt att i flera norrlandskommuner är energiskatten lägre än i övriga landet. Faktiskt debiterade nätavgifter har använts vid beräkningarna.
Vatten:
Småhusförbrukning av vatten och priser grundas på uppgifter från Svenskt Vatten
Sophämtning:
Undersökningen grundar sig på uppgifter från kommunerna och avser den vanligaste förekommande renhållningsavgiften.
Försäkring:
Priset för att försäkra en villa med boyta på 140 m² med inredd vind och med ett garage 25 m² med Villaägarnas egen Villahemförsäkring har använts för att bestämma priset för att försäkra en villa i respektive kommun.
Underhåll:
Ett småhus slits av väder och vind och måste även återkommande underhållas invändigt för att bibehålla sitt värde och inte förfalla. Den månatliga kostnaden för att upprätthålla husets skick har i undersökningen uppskattats till ca. 830 kronor.
Källa: Villaägarnas Riksförbund