Hyresgästföreningen om statligt startlån: ”Ett plåster på ett benbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Som en väg för att fler ska ha möjlighet att köpa en bostad har regeringen utrett möjligheten att införa ett statligt startlån till förstahandsköpare av bostäder. Något som Hyresgästföreningen anser driver upp priserna och inte löser bostadsbristen.

– Det är ett plåster på ett benbrott, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Förslaget om att införa ett statligt subventionerat bostadslån, för den delen som behövs för kontantinsatsen, är enligt Hyresgästföreningen inte rätt väg att gå.

– Det är ett plåster på ett benbrott. Grundproblemet i det här är de höga bostadspriserna och vill man göra något åt trösklarna in på bostadsmarknaden så finns det egentligen bara en väg – att bygga bort bristen med hjälp av hyresrätter som folk har råd att bo i. På en bostadsmarknad i balans, så kommer också bostadspriserna stabilisera sig och anpassa sig till folks inkomster. Men det finns finns inga genvägar till det, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har i en tidigare rapport konstaterat att länder som infört liknande system driver upp bostadspriserna.

– Vi har tittat på Australien, Norge, Storbritannien och Kanada som har den här typen av system. Den röda tråden man kan se genom de här systemen är att det höjer priserna. Stoppar man in mer pengar i folks fickor på bostadsmarknaden så höjs priserna – det låter ju logiskt, men det är också så, och då kan man förvärra problemet.

”Går inte att subventionera en marknad på auktion”

Ser ni någon möjlighet att förbättra bostadsbristen med hjälp av bostadsrätter?

– Det är jättesvårt att subventionera en marknad där priset sätts på auktion, då tenderar priserna att höjas. Den enda marknaden där vi kan stoppa in mer pengar och få ett annat resultat är hyresrättsmarknaden eftersom priserna inte sätts på en marknad utan i ett förhandlingssystem. Då kan man sätta hyror efter en kostnad och säga – ni får pengar för att bygga hyresrätter och då kommer det villkoras med att hyran är lägre.

En del i den tillsatta utredningen har också sett över om så kallat gynnsamt sparande, men valde att inte gå vidare med förslag, något som Hyresgästföreningen välkomnar.

– Det vi kan se är att det vänder sig till de grupper som ändå har råd och möjlighet att spara in till en insats. Fördelningen av en sådan subvention blir ganska sned, då den gynnar de som redan har, konstaterar Hofverberg.

Hör Martin Hofverberg om hur de anser bostadsbristen ska lösas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.