• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sveriges regeringsrepresentanter har den senaste tiden träffat företrädare för Natos medlemsländer. Foto: Jessica Gow/TT

I dag fattar Socialdemokraterna beslut om svenskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen fattar Socialdemokraterna beslut om hur de ställer sig till ett svenskt Natomedlemskap.

Om det blir ett formellt ja väntas ett regeringsbeslut fattas inom kort och en ansökan att skickas in under den kommande veckan.

I dag söndag samlas Socialdemokraternas partistyrelse för att formellt besluta om Sverige ska ansöka om ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Sammanträdet, som inleds med en beredning av partiets verkställande utskott, beräknas pågå hela eftermiddagen. Därefter ska ett beslut fattas av partistyrelsen varpå ett besked beräknas lämnas klockan 18.

Sverige och Nato

Sveriges regeringsrepresentanter har den senaste tiden träffat företrädare för Natos medlemsländer.

Förra veckan besökte Magdalena Andersson, tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin, Berlin för ett möte med förbundskansler Olaf Scholz, som efteråt meddelade att Sverige kan räkna med Tysklands stöd vid en ansökningsprocess. Sverige har också slutit ett avtal om militärt samarbete med Storbritannien. Även USA har öppet välkomnat en svensk Natoansökan.

Majoritet av partierna för ett medlemskap

På hemmaplan presenterades i fredags den säkerhetspolitiska analysen, som konstaterade att det finns risker för en rysk aggression mot Sverige.

I samband med det ställde sig merparten av riksdagspartierna, sex av åtta, bakom analysen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsatte sig dess slutsats och menade att det är en partsinlaga för Nato.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde kort efteråt ett uttalande om att det vore ett ”misstag” att ta in Finland och Sverige i försvarsalliansen varpå han menade att de skandinaviska länderna är ett ”gästhem för terroristorganisationer”.

Uttalandet kom oväntat, enligt utrikesminister Ann Linde (S) som på lördagen träffade sin turkiska motsvarighet i Berlin för att reda ut frågan.

Samtalet ska dock inte ha resulterat i några framgångar och det hela ska fortsättningsvis hanteras med diplomatiska förhandlingar, uppgav Linde på lördagskvällen.

På måndagen hålls en riksdagsdebatt om Natofrågan och i samband med den väntas beslutet om att ansöka om ett medlemskap till försvarsalliansen formellt att fattas av regeringen. Därefter väntas en medlemsansökan lämnas in till generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel på tisdag, enligt uppgifter till SvD. Avgörande blir dock om Finland är klar med sin process tills dess.

Sveriges väg till Nato – så går processen till

Om Sverige landar i ett ja till Nato händer detta:

• Efter att Sverige meddelat Nato att man vill ansluta sig till försvarsalliansen bjuds Natoländernas ambassadörer inte till Sverige för anslutningsförhandlingar. Därefter inleds förhandlingar mellan Sverige och Nato och ett anslutningsprotokoll upprättas.

• Efter att Sverige har bekräftat sitt fortsatta intresse för ett medlemskap ska anslutningsprotokollet undertecknas av samtliga Natoländer, en process som väntas ta några veckor. Därefter väntar en ratificeringsprocess av samtliga 30 medlemsstater, något som kan ta upp till flera månader, även om Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att en ansökan bör behandlas skyndsamt.

• När ratificeringsprocessen är klar kallas Sverige av Natos generalsekreterare att ansluta sig till Natofördragert. Efter det ska anslutningsprotokollet godkännas av Sveriges riksdag, varpå ett anslutningsinstrument skrivs under av statsministern och lämnas till USA. Därefter blir Sverige formellt medlem i Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet