Dawit Isaak är dramatiker, författare och journalist. Han greps en morgon i Eritrea den 23 september 2001 efter att tidningen han var delägare i publicerat ett upprop med krav på demokratiska reformer.
Han har sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Ingen formell anklagelse har riktats mot honom.
Sveriges enda samvetsfånge
Enligt Eritrea är fallet en intern angelägenhet som har att göra med landets säkerhet. Man tar inte hänsyn till att han har ett svenskt pass, eftersom dubbelt medborgarskap inte accepteras i Eritrea.
Dawit Isaak är den enda journalisten med dubbelt medborgarskap från EU som människorättsorganisationen Amnesty betecknar som samvetsfånge.
Sverige tillämpar tyst diplomati
Stödföreningen för Dawit Isaak, människorätts- och pressfrihetsorganisationer och medier har drivit på för att han ska släppas.
Sverige tillämpar tyst diplomati i fallet, vilket gör att det är svårt att följa det diplomatiska spelet som pågår för att få loss honom. Regeringens strategi har kritiserats för att vara otillräcklig.
Dawit Isaak – en tidslinje
- 1964: Dawit Isaak föds 27 oktober 1964 i det land som senare skulle utropas som Eritrea.
- 1980-talet: Som vuxen arbetar han som författare och dramatiker. Under 80-talet hårdnar striderna mellan gerillan och ockupationsmakten Etiopien.
- 1987: Dawit Isaak flyr till Sverige och bosätter sig i Lerum utanför Göteborg. Där försörjer han sig som städare. I Sverige börjar han engagera sig för ett fritt Eritrea.
- 1992: Dawit Isaak blir svensk medborgare.
Eritrea blir självständigt
- 1993: En folkomröstning hålls och Eritrea blir självständigt. Dawit Isaak återvänder till sitt forna hemland. Han gifter sig senare och skaffar barn.
- 1996: Ny presslag i Eritrea tillåter privata tidningar.
- 1997: Landets första oberoende tidning Setit startas. Dawit Isaak blir profilerad skribent och delägare. Han skriver om kultur och bedriver granskande lokaljournalistik.
Nytt krig bryter ut
- 1998: Ett nytt krig mellan Etiopien och Eritrea bryter ut. Dawit Isaak återvänder till Sverige.
- 2000: Isaaks hustru och hans tre barn ansluter till Sverige.
- 2001: Dawit Isaak reser tillbaka till Eritrea. I landet är det politiska läget mycket instabilt.
Dawit Isaak fängslas
- Juni 2001: Isaaks tidning Setit publicerar ett brev där politiker och ministrar öppet kritiserar presidenten Isaias Afwerki. Några månader senare förbjuds alla oberoende tidningar.
- 23 september 2001: Elva av politikerna som kritiserat presidenten, liksom tio journalister grips. En av dem är Dawit Isaak.
- 2001: Sverige börjar tidigt trycka på, men nekas att träffa Dawit Isaak i fängelset.
Uppmärksammas i Sverige
- 2002: Först nu uppmärksammas i svenska medier att en svensk journalist sitter fängslad i Eritrea.
- 2003: Den ökade uppmärksamheten i svenska medier skapar irritation i Eritrea, enligt svenska utrikesdepartementet. Dawit Isaak får samma år Reportrar utan gränsers pressfrihetspris.
- 2005: Sverige börjar tillämpa tyst diplomati. Nu går det inte längre att få reda på vad som görs för att få honom fri.
Dawit Isaak släpps ur fängelse
- 19 november 2005: Dawit Isaak släpps ur fängelse. Han ringer hem och glädjebudskapet sprids snabbt i Sverige. Men snart kom beskedet från eritreanska myndigheter att Dawit Isaak är tillbaka i fängelset. Sedan dess har ingen hört av honom. Enligt Eritrea hade Isaak aldrig släppts, han hade bara fått permission för en hälsokontroll.
- 2008: Enligt uppgifter har Dawit Isaak flyttats från fängelset i Asmara till ett ökänt fängelse utanför huvudstaden.
- 2009: EU-parlamentet nominerar Dawit Isaak till Sacharovpriset. Isaak vinner dock inte.
Eritrea: Dawit Isaak lever
- 2010: En fångvaktare som flytt Eritrea säger i en intervju till Expressen att Dawit Isaak lever, men att han hålls fången under svåra förhållanden och inte mår bra.
- Juni 2016: Eritreas utrikesminister Osman Saleh säger i en intervju med franska radiostationen RFI att Dawit lever. Den 22 september får EU-parlamentarikern Cecilia Wikström samma besked från landets presidentrådgivare Yemane Gebreab.
- Juni 2018: De upptinade relationerna mellan Eritrea och Etiopien väcker försiktiga förhoppningar om att Dawit Isaak kan komma att friges.
- Oktober 2018: Utrikesdepartementet ger besked i Aktuellt att ”vi har väldigt stor anledning att tro att han lever”.
Nya livstecken
- Juli 2020: Stödföreningen Free Dawit säger till flera medier att de har säkra uppgifter om att Dawit fortfarande är vid liv.
Källor: Reportrar utan gränser, Sveriges Radio Medierna i P1, Stödföreningen Free Dawit, TT